Akkerbouw

Nieuws

NEPG: 'Aardappelvoorraad krapper dan verwacht'

De plaatselijke natte oogst en extra ventilatieverliezen hebben volgens de NEPG gezorgd voor wat krappere aardappelvoorraden.

De actuele voorraden in de vijf belangrijkste aardappelproducerende landen zijn lager dan ten tijde van de oogst werd verwacht. Dat zegt telersorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG). De verwerkende industrie draait volop en de meeste probleempartijen zijn verwerkt. Als gevolg van wateroverlast aan het eind van de oogst en slechte droogmogelijkheden in de eerste maanden van de bewaarperiode, was een tijdlang sprake van (dreigende) rot in nogal wat aardappelschuren. Ook door extra ventilatie wordt het gewichtsverlies hoger ingeschat dan in andere jaren.

Volgens de Verenigde Telers Akkerbouw zorgt wat meer vraag voor de lichte prijsverhoging en de aprilnotering op de termijnmarkt die boven de dagmarkt ligt. Er is duidelijk meer vraag dan aanbod.

Export naar buiten Europa stijgt

De export ligt op een gemiddeld niveau. De uitvoer loopt niet echt goed door. In het oosten van Europa liggen de temperaturen deze week rond 16 graden. De verwachting is dat de vraag vanuit de Oost-Europese landen gaat aantrekken.

De NEPG signaleert de export van verwerkte producten naar landen buiten de Europese Unie een stijgende lijn laten zien, als gevolg van meer vraag en de gunstige wisselkoers van de euro. Vooral de Belgische industrie speelt hierin een belangrijke rol.

Stijgende verwerkingscapaciteit

Verwerkers in vooral Nederland en België en in minder mate in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, hebben hun  productiecapaciteit vergroot. Door uitbreiding van productie en tegenvallende kwaliteit van Bintje, door een gemiddeld laag onderwatergewicht en tegenvallende grofte, had de industrie meer aardappelen nodig.

NEPG signaleert dat voor oogst 2016 in de vijf landen de prijzen in de nieuwe contracten veelal op hetzelfde niveau liggen als vorig seizoen, met hier en daar een lichte verhoging. De NEPG vindt dat de invloed van contracten met daaraan gekoppeld de hoeveelheid meeleveraardappelen, de balans voor een gezonde vrije aardappelmarkt ernstig kan verstoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.