Akkerbouw

Nieuws 1483 x bekeken

Manier voorhanden om fotosynthese te verbeteren

Door de samenstelling en concentratie van het eiwit Rubisco activase te veranderen, kan fotosynthese worden verbeterd bij variabel licht.

Rubisco activase is een belangrijke beperkende factor voor het in gang zetten van de fotosynthese als het licht plotseling toeneemt. Verbetering van de fotosynthese in gewasplanten betekent ook een verbeterde voedselproductie.

Elia Kaiser, gewasfysioloog bij Wageningen UR, publiceert dit nieuwe inzicht in het proefschrift dat hij op 15 februari verdedigt aan Wageningen University.

Elimineren van beperkende factoren in fotosynthese

Over de hele wereld proberen wetenschappers het fotosyntheseproces te verbeteren om de voedselproductie te verhogen. Het vinden van de beperkende factoren in de fotosynthese is daarbij een cruciale stap. Gewassen kunnen sneller groeien en meer produceren, als die beperkende factoren kunnen worden geëlimineerd.

Zowel op akkers als in kassen fluctueert het licht sterk. Het kost tijd als de plant zich hier steeds op moet aanpassen. Kaiser bestudeerde tomatenplanten en de zandraket. Hieruit bleek het bewuste eiwit de 'motor' van de fotosynthese. Kaiser: "Ik verwacht dat gewassen sneller kunnen ontwikkelen met een hoge concentratie en een optimale samenstelling van Rubisco activase."

Hier zouden wetenschappers en plantenveredelaars zich op kunnen richten, stelt Kaiser.

Of registreer je om te kunnen reageren.