Akkerbouw

Nieuws laatste update:25 feb 2016

HZPC investeert in Russische pootgoedhandel

Aardappelhandelshuis HZPC Holland investeert in de Russische pootgoedhandel. Het bedrijf koopt de overige aandelen van de gezamenlijke Finse onderneming HZPC Sadokas Oy.

HZPC was al eigenaar van 41,3% van de aandelen HZPC Sadokas Oy en verwerft nu ook de overige 58,7% van de aandelen van het Finse pootaardappel-handelshuis.

Door alle aandelen in handen te hebben, heeft HZPC ook de Russische onderneming AO HZPC Sadokas in Sint-Petersburg in handen. Hier vinden alle operationele activiteiten plaats: de productie van pootgoed in Rusland, import van pootgoed uit Finland en Nederland en de distributie naar aardappeltelers in heel Rusland.

Russische aardappelteelt professionaliseert

Rusland kent een groot aardappelareaal. HZPC verwacht dat de aardappelteelt in Rusland snel verder professionaliseert. Een aantal aardappelverwerkende bedrijven investeert of wil investeren in Rusland. Het produceren van gezonde pootaardappelen is in Rusland niet eenvoudig, maar volgens HZPC wel noodzakelijk. West-Europees pootgoed is relatief duur voor de Russische telers.

Door de politieke situatie is het niet zeker of er altijd pootgoed van West-Europa naar Rusland kan worden verhandeld. "Er is zonder meer vraag naar de rassen van HZPC in Rusland voor zowel de versmarkt als voor de industrie. Daarom wil HZPC investeren in de lokale productie van pootgoed van haar rassen."

HZPC geeft aan dat deze acquisitie in lijn ligt met de bedrijfsstrategie om een meerderheidsbelang na te streven in de deelnemingen.

Sadokas Oy

Sadokas Oy is in 1996 opgericht om pootaardappelen naar Rusland te exporteren. Het bedrijf ging met HZPC samenwerken, omdat een aantal rassen van het Friese handelshuis geschikt gebleken voor de Russische markt en het Finse handelshuis een Russisch distributienetwerk exploiteerde.

De gezamenlijke onderneming is de laatste jaren gezond winstgevend, met een groeiende jaaromzet. De overname van de aandelen heeft geen gevolgen voor klanten, producenten, of de medewerkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.