Akkerbouw

Nieuws 2036 x bekeken laatste update:9 feb 2016

Farm Frites zette €305,1 miljoen om in 2014

De netto omzet van fritesverwerker Farm frites in 2014 was €305,1 miljoen. Dat is ondanks de lagere aardappelprijzen - nagenoeg gelijk aan 2013 (€308,3 miljoen). Dat blijkt uit een publicatie van bedrijfsanalysebureau Annual Insight.

Bij deze omzet is rekening gehouden met het afstoten van de activiteiten in Zuid-Amerika, goed voor €51 miljoen omzet. Als dat niet wordt meegerekend, is de omzet van Farm Frites met 15,3% gedaald. "Een sterke daling in een volwassen markt waarin andere spelers (McCain, Clarebout, Agristo) jaarlijks blijven groeien", constateert Bart Zirschky van Annual Insight. "Vooral in Europa verliest Farm Frites jaarlijks marktaandeel. Het Verenigd Koninkrijk laat als enige Europese markt wel groei zien, wat samen met de groei buiten de Europese Unie voor compensatie zorgt."

Kasstroom nog niet sterk verbeterd

De brutomarge stijgt sterk in 2014 en is weer bijna op het niveau van topjaar 2012. Desondanks weet Farm Frites dit niet door te vertalen in een sterk verbeterde kasstroom. "In een volwassen markt als de aardappelverwerkende industrie, waar slechts een dozijn spelers de wereldmarkt in handen heeft, moet Farm Frites progressie boeken om zijn marktaandeel vast te houden of uit te breiden", analyseert Zirschky. "De eerste stappen zijn gezet door te stoppen met de bouw van de fabriek in Rusland, te snijden in verlieslatende activiteiten in Zuid-Amerika en het aanstellen van CEO Jan Jongsma."

'Patataandeel' zeker stellen

Jongsma heeft volgens analist de financiële middelen om het wereldwijde 'patataandeel' van het bedrijf zeker te stellen of te vergroten. De financiële positie van het familiebedrijf is namelijk goed. "Wij zijn daarom ook erg benieuwd wat de cijfers volgend jaar laten zien."

Of registreer je om te kunnen reageren.