Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

FAO: lage graanprijs houdt aan

De wereldvoedselorganisatie FAO verwacht ook in 2016 een druk op de graan- en sojaprijzen. Dat komt door de grote voorraden die de wereld heeft opgebouwd, volgens de FAO.

Dit is te lezen in het laatste Amis-rapport (Agricultural Market Information System). Alleen grote tegenvallers in het groeiseizoen kunnen voor een ommekeer in de markt zorgen. Daar ziet het er op dit moment niet naar uit, meldt de FAO. Er zijn niet alleen grote voorraden opgebouwd. De dure dollar drukt het verbruik van graan en oliezaden, omdat die op de internationale markten in dollars worden afgerekend. Bovendien is aardolie goedkoop.

Ook zijn de vooruitzichten voor de nieuwe oogst in seizoen 2016/2017 goed. Op het noordelijk halfrond staat het wintergraan er goed voor. Er valt voldoende neerslag om de grondwatervoorraad aan te vullen. Alleen rond de Zwarte Zee en in Oost-Europa is mogelijk wat wintergaan uitgewinterd en in India is het erg droog.

Wisselend beeld op zuidelijk halfrond

Op het zuidelijk halfrond is het beeld wisselend. In Zuidelijk Afrika is het erg droog. De maisproductie daalt daar met 35%. Ook in de noordelijke delen van Zuid-Amerika valt te weinig regen, maar elders krijgen de gewassen voldoende water.

Eén reactie

  • farmerbn

    Niets aan de hand alleen daar, daar, daar en daar zijn er problemen. Prijs moet van de politiek laag blijven dus praten we met zijn allen de prijs laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.