Akkerbouw

Nieuws 2210 x bekeken 1 reactie

Egypte blokkeert opnieuw aankoop tarwe

Egypte annuleerde vrijdag opnieuw een tarwetender. Dat is de tweede keer in één week. Ook weigerde Egypte opnieuw een schip met Franse tarwe. Het maakt de handel erg onzeker over levering van tarwe aan Egypte, de grootste importeur ter wereld. Dat drukt de tarweprijs.

Egypte koopt vooral tarwe via tenders, waar handelsbedrijven op kunnen inschrijven. Eind januari weigerde Egypte ladingen Franse en Canadese tarwe, omdat er te veel ergot-schimmel (moederkoorn) in zou zitten. Het staatsinkoopbureau Gasc hanteert gewoonlijk de internationaal aanvaarde norm van 0,05% ergot. Het ministerie van landbouw hanteerde onverwacht een nultolerantie. Egypte schreef vorige week een nieuwe tender uit, maar vanwege de onzekerheid over de ergot-norm, schreef geen enkel handelsbedrijf in op de tender, die daarna werd ingetrokken door Gasc.

Gasc vindt vraagprijs te hoog

De daaropvolgende tender van Gasc van vrijdag, leverde vier biedingen op. Twee waren afkomstig van handelshuizen uit Frankrijk, één uit Rusland en één uit Roemenië. Maar Gasc vindt de vraagprijs te hoog. Eerder werd tarwe aan Algerije verkocht voor $17 per ton minder dan wat Egypte zou moeten betalen. Daarop trok Gasc ook deze tender in. Gasc probeert nu een-op-een tarwe te kopen bij handelshuizen, zonder dat ze via een tender hoeven in te schrijven.

De prijsindex voor tarwe van de International Grains Council zakte vrijdag naar 163 punten. Dat is de laagste stand in bijna zes jaar. Ook op de termijnmarkten in Parijs en Chicago werd tarwe goedkoper.

Eén reactie

  • farmerbn

    De tarwe-verkopende boer zal geld gaan verliezen. Egypte heeft geen geld en wil wel tarwe kopen. De handel wil ook graag verkopen en daar een mooie marge op nemen. De boerenprijs zal dus zakken. Het enige wat kan helpen is een lage toekomstige oogst zodat andere landen alvast de oude oogst gaan opkopen. Of de boer kan wachten met verkopen tot volgend seizoen maar dat heeft ook alleen zin bij een lage toekomstige oogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.