Akkerbouw

Nieuws 1302 x bekeken

Dijksma scherpt regels biotechnologie aan

De regels voor genetische modificatie worden aangescherpt. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft daartoe besloten na de introductie van de techniek van de gene drive.

Met de ingebouwde 'gene drive' kan een bepaalde eigenschap als het ware geforceerd worden overgebracht op alle nakomelingen. De techniek kan vergaande gevolgen hebben voor de erfelijke eigenschappen van een gehele populatie.

Melding maken van gebruik gene drive

Dijksma weet niet of de techniek nu al in Nederland wordt toegepast. Ze wil in de vergunningverlening vastleggen dat aanvragers melding moeten maken van het gebruik van de techniek. De techniek mag alleen gebruikt worden als vast staat dat de risico's voor mens en milieu verwaarloosbaar zijn.

Techniek in EU op de agenda zetten

Tegelijk wil Dijksma de toepassing van de nieuwe techniek in Europa op de agenda zetten. De Commissie Genetische Modificatie zal begin dit jaar nader ingaan op de nieuwe techniek bij in de trendanalyse biotechnologie.

Of registreer je om te kunnen reageren.