Akkerbouw

Nieuws 961 x bekeken

Brazilië veilt deel van maisvoorraad

De Braziliaanse nationale onderneming voor de voedselvoorziening (Conab), onderdeel van het ministerie van landbouw, heeft een deel van haar maisvoorraad op de markt gebracht.

Deze maatregel is genomen om de prijs van mais, die de afgelopen weken met meer dan 50% was gestegen, te drukken. Deze stijging is vooral te wijten aan de gestegen export door de gunstige wisselkoers met de dollar. Hierdoor is al 30 miljoen ton extra geëxporteerd en dat veroorzaakt de prijsstijging op de nationale markt.

Te hoge prijs, te lage kwaliteit

Conab veilde onlangs 126.000 ton uit de voorraden in de deelstaat Mato Grosso. De prijs van €93 per ton plus de kosten voor de opslag werd door de markt als hoog ervaren en de kwaliteit werd als onvoldoende beoordeeld. Het betrof mais van de oogst 2012-2013.

Totale productie 86 miljoen ton mais

Veel akkerbouwers zien door de huidige prijzen en de gunstige weersverwachting goede kansen voor de tweede maisoogst. Samen met de opbrengst van deze tweede oogst zal de totale productie zal naar schatting uitkomen op ongeveer 86 miljoen ton. Door de aanhoudende economische malaise zal de wisselkoers met de dollar gunstig blijven voor de Braziliaanse mais boeren en exporteurs, maar blijven de pluimvee- en varkenshouders zitten met hoge voerkosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.