Akkerbouw

Nieuws 6015 x bekeken

Boeren niet op tilt door 'vroeg voorjaar'

Door de relatief warme winter doet het al vroeg aan als voorjaar, maar het natte weer houdt de meeste boeren voorlopig nog wel van het land.

Volgens de Natuurkalender ligt de natuur zes weken voor op schema. Op Twitter komt een foto voorbij van een bodemtemperatuurmeter die 7,3 graden aangeeft. Met deze voorsprong zet de trend naar een langer groeiseizoen krachtig door, constateert bioloog en Natuurkalendercoördinator Arnold van Vliet. Waar de natuur zich ontwikkelt als ware het voorjaar, blijven boeren echter voorlopig binnen. Het is veel te nat om het land op te gaan.

Akkerbouwers blijven rustig

"Ik denk niet dat telers zich veel aantrekken van het warme weer", zegt Paul Hooijman van adviesbureau Delphy. De wintertarwe ontwikkelt zich goed, maar de actuele stand vindt Hooijman niet bijzonder voor half februari. "Ik schrik er niet van, hoor. We zijn wel gewend dat de natuur een beetje voorloopt. Akkerbouwers blijven voorlopig rustig, het is nog vroeg en bovendien erg nat buiten. Voor het uitrijden van mest moet het eerst droog worden, dus ook dat is nog niet aan de orde."

Akkerbouwers hebben ook liever geen vroeg voorjaar, stelt Hooijman. "Een vroeg voorjaar geeft vaak druk op de prijzen", verklaart hij.

In de veesector is het niet heel anders. Ook hier is nattigheid meer aan de orde dan hoge temperaturen. Door de 'warme' winter heeft de grasgroei niet of nauwelijks stilgestaan. Daardoor is het gras nu al veel langer dan normaal begin februari. Op veel plaatsen staat al een aardige weidesnede. Dat kan leiden tot problemen bij het bemesten met organische mest.

Bekijk ook de fotoreportage: Nieuwe bemester vroeg op het land

Bemesten wordt onmogelijk

Hoofdprobleem nu is echter de draagkracht. De nattigheid maakt bemesten, dat vanaf 15 februari op grasland weer is toegestaan, op veel plaatsen onmogelijk. Waar wel kan worden bemest, wordt geadviseerd zo vroeg mogelijk te beginnen en de mest te verdunnen met zo'n 20% water. Dan komt de mest beter tussen het lange gras en regent het makkelijker van het blad.

Eerst de koeien laten beweiden en dan pas de organische mest toe te dienen kan ook, maar ook bij beweiden is draagkracht een aandachtspunt. De weerstations voorspellen dat de temperaturen de komende week weer wat zakken, maar het blijft wisselvallig met aanzienlijke neerslagkansen.

De sprekers voor het Nationaal Mestcongres van Boerderij zijn bekend! Bent u er ook bij op 8 maart? Informatie en aanmelden: www.nationaalmestcongres.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.