Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Bietenprijs daalt door goedkope suiker

Cosun betaalt voor de bietenoogst van 2015 €43,01 per ton quotumbieten. Dat is €7,17 lager dan de €50,18 die Cosun voor de oogst van 2014 betaalde. Dat is een daling van 14,3 procent.

De prijs is gebaseerd op het gemiddelde suikergehalte en winbaarheid in de bieten van de afgelopen campagne. Het suikergehalte bedraagt gemiddeld 16,7 procent en de winbaarheid is 90,9.

De bietenprijs daalt doordat suiker de laatste twee jaar flink goedkoper is geworden. Daardoor houdt dochterbedrijf Suiker Unie minder geld over voor de bietenprijs. De financiële opbrengst per hectare komt op €3.301. Begin vorig jaar kondigde Cosun al aan dat de financiële opbrengst voor de teelt van 2015 zou zakken naar ongeveer €3.000 per hectare op basis van een bietenprijs van €35 tot €37 per ton.

Bietenprijs vergelijkbaar met 2009 en 2010

Dat de bietenprijs hoger uit komt, stemt Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer, tevreden. "De bietenprijs is vergelijkbaar met die van de oogsten van 2009 en 2010. Terwijl de suikerprijs toen veel hoger was. In de 40 jaar dat de suikerquotering bestaat, is de suikerprijs niet zo laag geweest in de EU. Het toont aan dat Suiker Unie efficiënter draait. Dat vertaalt zich in een hogere bietenprijs."

De telers krijgen voor 5 procent van de surplusbieten, bieten die boven de toewijzing zijn geleverd, de quotumprijs. Voor de overige surplusbieten betaalt Cosun €25 per ton.

De EU schaft per 30 september 2017 de suikerquotering af. Cosun hanteert vanaf de oogst van 2017 een minimumbietenprijs van €32,50 met als basis 17 procent suiker en een winbaarheid van 91. De huidige EU-minimumprijs is €26,25 per ton bieten. De Lugt: "Als je de EU-minimumprijs vergelijkt met die van Cosun op basis van hetzelfde suikergehalte en winbaarheid, dan is die van Cosun ruim €1 hoger."

'Suiker Unie goed voorbereid op quotumloos tijdperk'

Volgens Cosun-directeur Robert Smith is Suiker Unie goed voorbereid op het quotumloze tijdperk. "We verwerken geïmporteerde rietsuiker en zetten dat af in landen met een suikertekort, zoals Zuid-Europa en Engeland. Na de quotering vervangen we de rietsuiker door bietsuiker. Op basis daar van kan het bietenareaal groeien naar zo'n 88.000 hectare. Voor 2016 verwachten we een areaal van 71.000 hectare. Die 88.0000 hectare is het maximum wat onze beide fabrieken in één campagne kunnen verwerken. We gaan de uitbreiding van de bietenteelt zo veel mogelijk onder brengen bij de bestaande leden."

Laatste reacties

 • info36

  Een bruto opbrengst van 3300 euro. Hoe kun je dan een pachtprijs van ruim 1000 euro verantwoorden? Ik snap niet dat het kan. 500 zou de limit moeten zijn. Dan hebben de grote beleggers nog een goed rendement.Belangenbehartiging? Wat is dat?

 • francois xavier

  info36, 500 euro rendement op een grondprijs van 50 a 65 duizend euro is maximum 1% opbrengst. dan beleg ik mijn geld anders.

 • info36

  Ook u heeft er weinig verstand van francois, de meeste pachtgrond is historisch gekocht voor 10.000 tot 20.000 gulden per ha door de grote beleggers en vaak nog minder.
  Een flink gedeelte daarvan is in de loop der jaren ook nog voor een groot bedrag uitgekocht voor allerlei infrastructurele activiteiten zoals woningbouw, industrieterreinen, wegenbouw enz .Daarvan is vaak het 4 tot 5-voudige teruggekocht. Stoppende boeren zorgden ook nog vaak voor extra rendement door het 6 tot 7 voudige bedrag per ha te krijgen als waarvoor ze het zelf kochten in het begin. Deze beleggers hebben tienduizenden hectares in hun bezit en het rendement is bij 500 euro per ha nog makkelijk 6 tot 7%. Plus is hun gestegen vermogen op het onroerend goed gigantisch. Geld maakt geld. Dat kun je bij de meeste pachters niet bepaald zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.