Akkerbouw

Nieuws

'Beste formaat fritesaardappelbedrijf 125 hectare'

Voor akkerbouwbedrijven met fritesaardappelen is 125 hectare de optimale oppervlakte. Voor pootaardappelbedrijven bestaat niet per se een optimale grootte.

Dat zei akkerbouwadviseur Jan Lucas Spijkman van Countus op de eerste Landelijke Pootaardappeldag van de Pootaardappelacademie.

Volgens Spijkman is op pootaardappelbedrijven de machine en verwerkingscapaciteit steeds aan te passen op de oppervlakte. "Dat geldt voor veldwerk, en ook sorteerinstallaties heb je in alle soorten en maten."

Vaste rotatie

Voor bedrijven met fritesaardappelen geldt een volgend optimum bij 300 hectare. "Het verschil met pootaardappelbedrijven is de meer vaste rotatie. Bij pootaardappelen zie je door veel huur van aardappelland een situatie die meer wisselt."

Of registreer je om te kunnen reageren.