Foto: Robin Britstra AkkerbouwNieuws

VTA: minder uien in vrije opslag

De totale voorraad uien (tonnen) is dit jaar 5,5% lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit de voorraadinventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) van begin december.

De uientelende VTA-leden hadden rond peildatum 1 december nog 69% van hun hoofdoogst in opslag liggen. Van de totale hoofdoogst hadden ze minder dan de helft (46%) vrij te verkopen.

Uit de eerste peiling van het seizoen komt naar voren dat de VTA-leden al veel uien hebben afgeleverd. Hoewel de uienproductie van deze akkerbouwers lager ligt dan vorig jaar, zijn er meer uien uit voorraad verkocht. Van de uienvoorraad in absolute tonnen is 33% verkocht. De vrije voorraad (in tonnen) ligt 18,7% lager, vergeleken met vorig jaar. Dat komt doordat de eerste maanden van het exportseizoen veel uien zijn geëxporteerd.

Minder uien van het land gekomen

Vergeleken met het vijfjarig gemiddelde, ligt de absolute voorraad 8% lager. Er zijn minder uien van het land gekomen. De gemiddelde opbrengst per hectare ligt dit jaar lager, op 52,7 ton per hectare. Een jaar geleden was de gemiddelde opbrengst 56,3 ton per hectare. Het wisselvallige groeiseizoen heeft voor een grote variatie tussen verschillende percelen gezorgd, van 17,5 ton per hectare tot 80 ton per hectare.

De volgende voorraadmetingen volgen in februari en april 2017.

Beheer
WP Admin