Akkerbouw

Nieuws

Opvolger kiest ook voor spruitenteelt

Vof Klapwijk investeerde ondanks een paar magere spruitenjaren in een nieuwe tweerijige spruitenplukker met automatische sorteerunit.

Akkerbouwers en spruitentelers Gert (55) en Gerbrand (23) Klapwijk in Rockanje (Zuid-Holland) investeerden afgelopen jaar in een nieuwe tweerijige spruitenplukker. Vof Klapwijk heeft zelf 112 hectare en verzorgt daarnaast de teelt voor derden op 105 hectare. Samen met collega Arlee Tol teelt de vof 34 hectare spruitkool.

Het bijzondere van deze machine is de ingebouwde automatische uitlezer die rotte spruiten uit de productstroom schiet, voordat deze de kans krijgen goede spruiten te besmeuren.

Bedrijfsovername

De aanleiding voor de investering in een nieuwe plukker met automatische uitlezer, is dat zoon Gerbrand de keus heeft gemaakt om het ouderlijk bedrijf over te nemen. Daarbij is ook de keus gemaakt om met de teelt van spruitkool verder te gaan. De oude plukker was 15 jaar oud en begon steeds meer onderhoud te vragen. Vanwege de laatste magere spruitenjaren zag Gert Klapwijk wel wat op tegen de grote investering. Hij rekent snel voor dat de kosten voor een hectare spruiten op €8.200 liggen. Dat is inclusief kosten voor grond en mechanisatie. Daaroverheen komen nog wel de arbeidskosten. Klapwijk rekent met 200 manuren per hectare. Reken hiervoor gemiddeld €20 per uur, dan komen de totale kosten op meer dan €12.000 per hectare.

Gert en zijn zoon Gerbrand Klapwijk besloten om te blijven investeren in de spruitenteelt. - Foto: Joep van der Pal
Gert en zijn zoon Gerbrand Klapwijk besloten om te blijven investeren in de spruitenteelt. - Foto: Joep van der Pal

De laatste jaren kwam de hectareopbrengst volgens Klapwijk niet boven de €8.000 uit. “Dan vraag je je af of je wel door wilt met zo’n gewas. Dit jaar is het beter, tot kerst zitten we rond de €14.000 per hectare.” Nu is hij blij de stap te hebben gezet. “Het saldo is positief en de machine werkt naar verwachting.”

Extra investering over voor uitlezer

De voor Klapwijk door machinefabrikant Tumoba op maat gemaakte plukker kostte uiteindelijk €208.000. Daarvan was €60.000 nodig voor de sorteerunit en de aanpassingen aan de plukker die daarvoor nodig waren. De uitlezer op de plukker vindt Klapwijk zo belangrijk, dat hij de extra investering ervoor over heeft.

Financieel levert het op korte termijn weinig op. Handelshuis Polderland, de afnemer van de spruiten, heeft de ervaring dat spruiten die geoogst zijn met een uitlezer op de plukker in het winkelschap twee dagen langer fris blijven. Verbetering van kwaliteit vindt de ondernemer belangrijk om ook in de toekomst een hoge kwaliteit spruiten te kunnen leveren. Daarmee doelt hij op de aantasting door koolmot en koolvlieg. Het middelenpakket tegen deze insecten wordt steeds kleiner, waardoor Klapwijk meer problemen verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.