Akkerbouw

Nieuws

Minder suiker en meer tarra in aangevoerde bieten

Het suikerpercentage van de verwerkte bieten komt onder de 17%.

De in week 13 (11 tot en met 17 december) verwerkte suikerbieten hebben met 16,9% een lager suikerpercentage dan vele weken daarvoor. Toen zat het gehalte steeds boven de 17%. Dat blijkt uit de gegevens van verwerker Suiker Unie. Daarbij is het tarrapercentage gestegen van 10 naar 10,6%. Logischerwijs nam de winbaarheid daardoor wat af, deze ging van 91,1 naar 90,9 punten. Hiermee daalde de winbaarheid sinds lange tijd onder de 90 punten.

Campagnegemiddelde 17,1%

Het campagnegemiddelde komt na de dertiende week op 17,1% suiker, slechts 8,5% tarra en een WIN van 90,9. Het zuidwesten van Nederland scoorde vorige week goed met 17,7% suiker in de bieten van Walcheren en zelfs 17,9% suiker in bieten die van Schouwen-Duiveland kwamen.

Lage score in Liemers/Oude IJssel

Traditiegetrouw kwam Texel ook heel goed mee met 17,8% suiker in de geleverde bieten.

Het lage percentage van 15,7% suiker in bieten uit de streek Liemers/Oude IJssel valt ook op. Evenals de 15,8% in bieten uit De Peel.

Grote variatie tarrapercentages

De tarrapercentages variëren nog veel meer. Van heel schone bieten met 7% tarra uit De Peel en Midden-Limburg en 13% tarra in de aanvoer van de Friese klei. De campagne duurt nog zo’n 2 weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.