Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Akkerbouw maakt werk van KringloopWijzer

LTO Akkerbouw vindt dat in het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn meer ruimte moet komen voor bedrijfsspecifieke bemesting. Daarom wordt een KringloopWijzer voor de akkerbouw ontwikkeld.

Ook moet een derogatie mogelijk zijn voor specifieke gewassen. Dat zei Jaap van Wenum, voorzitter van LTO-vakgroep Akkerbouw, op een ledenbijeenkomst in Uithuizen (Gr.). Het zesde actieprogramma gaat lopen vanaf 1 januari 2018. De onderhandelingen daarover starten dit jaar. Het actieprogramma is verplicht door Brussel om uitspoeling van mineralen naar het milieu te voorkomen.

Voldoen aan milieueisen

De KringloopWijzer geeft een akkerbouwer verschillende mogelijkheden om aan de milieueisen te voldoen, zegt Van Wenum. “De akkerbouwer kan aan verschillende knoppen draaien. Dat zijn onder meer bouwplan, soort meststoffen, bemestingstijdstip en toepassen van groenbemesters. De KringloopWijzer geeft aan wat de milieueffecten zijn van de beslissingen die de akkerbouwer neemt, toegepast op zijn bedrijfssituatie. Als je hoge hectareopbrengsten haalt, hebben je gewassen meer mineralen nodig. Bij lagere opbrengsten hebben de gewassen minder nodig. Bedrijfsspecifieke bemesting is in het huidige beleid niet mogelijk.”

Opzet KringloopWijzer start in 2017

De melkveehouderij werkt al met een KringloopWijzer. De KringloopWijzer voor de akkerbouw wordt begin 2017 opgezet. Van Wenum: “Daarna gaan we de KringloopWijzer testen in de praktijk. We willen te veel administratie voorkomen. Daarna moet het nog met Brussel worden overlegd. Brussel vindt de borging heel belangrijk.”

Gewasderogaties in actieprogramma

Daarnaast pleit de vakgroep voor het opnemen van gewasderogaties in het actieprogramma. Dan mag een akkerbouwer meer dierlijke mest aanvoeren dan de huidige norm van 170 kilo stikstof per hectare. Dat moet mogelijk zijn bij gewassen die veel stikstof opnemen, zegt Van Wenum. “Dan kun je denken aan wintergraan of winterkoolzaad. België kent al gewasderogaties. LTO vindt dat dat ook voor Nederland mogelijk moet worden.”

N- en P-normen actualiseren

Daarnaast wil de vakgroep dat de N- en P-normen in het nieuwe actieprogramma worden geactualiseerd. Van Wenum: “Die normen zijn gebaseerd op onderzoek van zeker 10 jaar geleden. Sindsdien zijn de hectareopbrengsten bij veel gewassen gestegen. Dat moet in de bemestingsnormen zichtbaar worden.”

Laatste reacties

 • alco1

  Meer dierlijke mest. Natuurlijk.
  Maar ook gehoord van plafond?

 • aardappelboer

  Vind het ook van den zotte dat de veehouderij wel meer mest mag geven en de akkerbouwer niet. Ik hoop dat het lukt.

 • Zandboertje

  Sterker nog, een veehouder met derogatie en aardappelen mag dit zelfs op zijn aardappelen. Leg dat maar eens uit Brussel.

 • Insp.

  Doe dat nou maar niet.
  Überhaupt derogatie verkrijgen wordt nog lastig genoeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.