Akkerbouw

Nieuws

Schotland concurrent voor Nederlands pootgoed in Kenia

Schotland mag pootaardappelen exporteren naar Kenia. Tot nu toe was dat voorbehouden aan Nederland.

Tot nu toe was dat voorbehouden aan Nederland. Schotland en Kenia hebben hiervoor een overeenkomst bereikt, meldt het Schotse ministerie voor plattelandszaken. Kenia erkent de gezondheidsstatus van het Schotse pootgoed, zegt minister Fergus Ewing. “Kenia verbouwt jaarlijks 160.000 hectare aardappelen. Op slechts 2% van het areaal wordt gecertificeerd pootgoed gebruikt. Er is veel vraag naar hoge kwaliteit pootgoed. De overeenkomst is een grote kans voor de Schotse sector.”

Geen gevolgen voor Nederlandse pootgoedhandelshuizen

Het akkoord tussen Schotland en Kenia heeft geen gevolgen voor de Nederlandse pootgoedhandelshuizen die daar al actief zijn, zegt directeur Jan van Hoogen van Agrico. “Alleen pootgoed importeren voor de consumptieteelt is veel te duur. De export daarheen zal op een paar honderd ton blijven steken. Pootgoedvermeerdering is lastig, omdat Kenia streng keurt op erwinia.”

Oost-Afrika stimuleert aardappelconsumptie

In Kenia kunnen telers uitstekend aardappelen telen in de hoger gelegen bergen. Van daaruit zijn aardappelen te beleveren aan omringende landen. De overheden in Oost-Afrika willen de consumptie van aardappelen stimuleren, omdat er minder water nodig is dan bij de graanteelt.

De Schotse minister Ewing bevestigt nog eens de wens van zijn regering om in de EU te blijven. “Schotland exporteert veel landbouwproducten. Om de export naar bijvoorbeeld Afrika overeind te houden, is het noodzakelijk om in de EU te blijven. Anders gaan bestaande afzetkanalen verloren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.