Koolzaadprijs piekt even boven ¬ 400 per ton - Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Koolzaadprijs piekt even boven €400 per ton

De koolzaadprijs van het eerstaflopende contract steeg eind vorige week even boven €400 per ton op de termijnmarkt in Parijs. Dat is de hoogste prijs sinds april 2014.

Begin deze week zakte het februaricontract weer onder de grens van €400 door zakkende sojaprijzen. Maar het contract is nog altijd zo’n €20 duurder dan die van het vergelijkbare contract een jaar eerder (februari 2016).

Oogst koolzaad 7% kleiner

In 4 maanden werd koolzaad in Parijs 15% duurder. Dat komt omdat de wereld minder koolzaad oogst. De International Grains Council (IGC) schat dat de wereld dit seizoen 65,5 miljoen ton koolzaad van de akkers haalt. Dat is 7% minder dan vorig seizoen. Vooral in de EU daalt de productie. De EU is de grootste producent, importeur en verbruiker van koolzaad in de wereld. IGC schat de Europese productie op 20 miljoen ton. Dat is bijna 10% minder dan vorig seizoen.

Daar komt bij dat de herfst tot nu toe droog is geweest in veel koolzaadregio’s in Europa. Daardoor blijft het winterkoolzaad achter in groei. Daarnaast wordt de koolzaadoogst in Canada vertraagd door slecht weer.

Ook de stijgende aardolieprijs heeft tijdelijk de prijs omhoog geduwd. De koolzaadprijs steeg ook door de stijging in oktober van de sojaprijzen op de termijnmarkt in Chicago. Die prijsstijging werd veroorzaakt door de zeer goed lopende export vanuit de VS van sojabonen. Maar begin deze week daalde de sojaprijs in Chicago. De sojabonen in de Verenigde Staten zijn voor 90% geoogst en de hectareopbrengsten vallen nog hoger uit dan verwacht in de regio’s waar de oogst later van start is gegaan. Ook spelen winstnemingen in Chicago een rol in de prijsdruk. Het meest verhandelde sojacontract (januari 2017) sloot dinsdag onder de $10 per bushel.

Aardolieprijs zorgt voor prijsdruk koolzaad

De koolzaadprijs krijgt ook last van de dalende prijzen voor palmolie en aardolie. De markt is zeer sceptisch dat het oliekartel Opec in staat is de afspraak na te komen om de olieproductie te verminderen. Opec produceert een record aan olie en Rusland zit op het hoogste productieniveau ooit in het post-Sovjet-tijdperk.

Beheer
WP Admin