Hectare graan verbouwen zonder boer - Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Hectare graan verbouwen zonder boer

Onderzoekers van de Britse agrarische universiteit Harper Adams University willen een hectare graan verbouwen met robots. De bedoeling is dat er op het veld zelf geen boer aan te pas komt.

Het team onderzoekers werkt bij de ‘Hands Free Hectare’ samen met Precision Decisions, een specialist in precisielandbouw. Het graan moet in maart worden gezaaid, waarna eveneens autonoom de aanvullende werkzaamheden, waaronder kunstmest strooien of sproeien, worden uitgevoerd voor een oogst in augustus of september. Bij het project worden kleinschalige robots en andere machines ingezet die al op de markt zijn. Die worden in het technische lab van de universiteit verder aangepast om volledig autonoom te kunnen werken.

‘Geen technologische barrière voor automatische akkerbouw’

Teamlid Kit Franklin: “Wij geloven dat er geen technologische barrière meer bestaat voor automatische akkerbouw. Dit project biedt ons de kans dat te bewijzen. Er bestaat wel automatische landbouw, maar die richt zich tot nu toe steeds op één aspect. Wij willen alles aan elkaar koppelen, om één geheel systeem te creëren waardoor we graan van het zaaien tot het oogsten kunnen doen zonder een stap op het veld te zetten. Autonome landbouw is de toekomst, de landbouwmachines van vandaag de dag zijn onhoudbaar groot geworden.’’

‘Autonome landbouw is de toekomst, de landbouwmachines van vandaag de dag zijn onhoudbaar groot’


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin