Bieten zaaien. De rassenlijst geeft weer waar aanbevolen rassen goed op scoren. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

CSAR: 8 nieuwe bietenrassen voor teelt 2017

De aanbevelende rassenlijst voor suikerbieten bevat 8 nieuwe rassen: 4 nieuw aanbevolen rassen (N-rubriek) en 4 beperkt aanbevolen rassen (B-rubriek), meldt de samenstellende commissie CSAR.

In lijn met de voorgaande jaren scoren veredelaars KWS en Betaseed wederom goed met beide drie nieuwkomers. KWS levert Xaviera KWS, Elisabeta KWS en Wilhelmina KWS. Betaseed presenteert BTS 5270 N, BTS 7105 RHC en BTS 6940. Ook SESVanderhave (Racoon) en Strube (Hannibal) hebben een nieuw ras op hun naam staan.

Doel: hoger teeltrendement

Nieuwe rassen moeten op financieel resultaat beter scoren dan de vier beste in dat segment en 100 punten of hoger om überhaupt te worden opgenomen in de N-rubriek. Dat zorgt voor verbetering in het aanbevolen rassenpakket, met een beter teeltrendement als doel.

Het hoge aandeel nieuwe bietenrassen in de B-rubriek is op de lijst voor 2017 opmerkelijk. Dat daar het al jarenlang geteelde ras Hannibal als nieuwkomer bij zit, is helemaal bijzonder. Hannibal scoort onvoldoende op financiële opbrengst om stand te houden op de rassenlijst. Desondanks krijgt hij dus toch een plek, in de B-rubriek. “Door het hoge suikergehalte is dit ras toch een aanvulling op de lijst rhizomanieresistente rassen”, verklaart Noud van Swaaij van bieteninstituut IRS, dat het rassenonderzoek uitvoert. “Bovendien willen we alle zaadbedrijven gelegenheid bieden om een ras op de rassenlijst te hebben. Strube zou er anders af vallen. Dit is inderdaad bijzonder, we hebben dat nog nooit zo gedaan.”

In de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) werken de Brancheorganisatie Akkerbouw, Plantum en LTO Nederland samen.

Beheer
WP Admin