CBS bevestigt lagere opbrengsten aardappel, ui en suikerbiet - Foto: Carin Vos AkkerbouwNieuws

CBS bevestigt lagere opbrengsten aardappel, ui en suikerbiet

De voorlopige productiecijfers van het CBS bevestigen de lagere opbrengsten die waren voorzien voor aardappelen, suikerbieten en uien.

Ook de grote regionale verschillen, veroorzaakt door het grillige weer, komen in de cijfers terug.

De teeltomstandigheden waren door zowel nattigheid als droogte niet optimaal. De hoogste opbrengsten – à 50,5 ton aardappelen, 63,2 ton uien en 91,1 ton suikerbieten per hectare – zijn in Flevoland gerealiseerd. In de Zuidelijk gebieden met ernstige waterschade in de vroege zomer en later langdurige droogte, zijn de laagste opbrengsten gemeten. De uien leverden in Zeeland de minste tonnen (45,7 ton), de bieten in Limburg (59,4 ton).

Meer uien geproduceerd

Nederland produceert ondanks de lagere hectare-opbrengsten van bruto 55,5 ton per hectare (2015: 57,4 ton) toch meer uien; 1,4 miljoen ton.

Dat komt door het gegroeide areaal; van 23.890 in 2015 naar 24.957 hectare (+4%) dit seizoen. Dit is zien in de voorlopige productiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Flevoland produceert de meeste uien, gevolgd door Zeeland. Daarna volgen Zuid-Holland en Noord-Brabant.


Flevoland heeft de meeste uien gerooid

De bruto opbrengst per hectare loopt dit jaar op, als je van het Zuidwesten naar het Noorden en Oosten kijkt. Zeeland heeft met 45,7 ton de minste tonnen van een hectare gerooid, volgens de cijfers van CBS. Vorig jaar was dat 53,8 ton. Na Zeeland heeft Noord-Brabant (50,8 ton) de laagste hectareopbrengst. Na koploper Flevoland met 63,2 ton, hebben de uien het in Groningen en Friesland het ook goed gedaan met beide 55,9 ton per hectare.

Goed wat productie betreft, want de opbrengsten mogen dan lager zijn; kwalitatief valt het gewas dit jaar volgens de experts niet tegen. Om dat zo te houden is goed drogen essentieel. De export loopt als een trein en de prijzen lopen op: de beurs in Emmeloord noteerde donderdag €12 tot €14 per 100 kilo voor zowel grof als fijn product.

Lagere aardappelopbrengst

De Nederlandse aardappelopbrengst per hectare ligt dit jaar met 45,6 ton consumptieaardappelen 2% lager dan in 2015. Bij een 2% groter areaal dan vorig jaar komt die rekensom op een productie die met 3,3 miljoen ton gelijk is aan 2015. Dat staat in de voorlopige productiecijfers van het CBS.

Volgens Aviko Potato is de oogst in Nederland tot 90% gevorderd (pdf, 399 kB). Dat is verder dan vorig jaar, toen 80% rond deze tijd uit de grond was. Flevoland en Noord-Holland zijn het verst gevorderd, daar is het een kwestie van enkele resterende procenten. In het Zuidwesten, Zuidoosten, Noorden en in Gelderland moet nog zo’n 10 tot 20% worden gerooid.

Hoogste opbrengst suikerbieten in Flevoland

Hoewel de bietencampagne nog in volle gang is, heeft het CBS ook vast voorlopige cijfers afgegeven over de opbrengst van suikerbieten. Ook hier worden de hoogste getallen in Flevoland neergezet met een gemiddelde 91,1 ton per hectare. Daarna volgt Zuid-Holland met 88,1 ton. Limburg is hekkensluiter met 59,4 ton bietwortelopbrengst per hectare.

Beheer
WP Admin