Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Bruinrot treft twee pootgoedbedrijven

Op twee akkerbouwbedrijven in Gelderland en Flevoland is de quarantaineziekte bruinrot aangetroffen in pootaardappelen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maatregelen getroffen om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt.

Bruinrot is een besmettelijke aardappelziekte veroorzaakt door een bacterie. Beide getroffen telers hebben gebruik gemaakt van pootgoed met dezelfde herkomst. Het onderzoek richt zich vooral op de twee getroffen bedrijven en op vijf andere bedrijven waar pootaardappelen worden geteeld. Dat zijn het herkomstbedrijf en vier andere bedrijven die pootgoed van dezelfde herkomst hebben gebruikt.

Het onderzoek is nog niet afgerond, meldt de NVWA. Op dit moment zijn bij twee van de vijf overige telers verwante partijen verdacht. Bij drie pootgoedtelers is geen bruinrot aangetroffen.

Brussel kan exportverbod opleggen

Bruinrot is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Ralstonia solanacearum. De bacterie heeft een quarantainestatus in de EU (IAII). Als Nederland onvoldoende in staat is de verspreiding van de ziekte te voorkomen, kan Brussel een exportverbod opleggen. Dat zou een ramp zijn voor de pootgoedsector, omdat tweederde van de productie wordt geëxporteerd. Het exportseizoen is net begonnen.

De bruinrotbacterie komt in grote delen van Nederland in het oppervlaktewater voor. De NVWA vermoedt dat de besmetting is ontstaan in 2015, toen op het herkomstbedrijf tijdens een zware storm oppervlaktewater op het betreffende pootgoedperceel terecht is gekomen. Om verspreiding te voorkomen, geldt in bepaalde gebieden van Nederland een verbod op het beregenen met oppervlaktewater.

Bruinrot komt zelden voor

Bruinrot komt nog maar zelden voor. In 2009 werd bruinrot voor het laatst in pootaardappelen aangetroffen en in 2011 voor het laatst in consumptieaardappelen.

Als de NVWA bruinrot aantreft, wordt de betreffende partij besmet verklaard. Alle andere pootgoedpartijen van het bedrijf mogen niet worden uitgeplant. Verder gelden er beperkingen voor de percelen waar het besmette pootgoed is geteeld. Ook moeten de besmette bedrijven hygiënemaatregelen nemen. Voor de drie bedrijven waar geen bruinrot is aangetroffen, beperken de maatregelen zich alleen tot de verwante partij en moeten de telers hygiënemaatregelen nemen.

Beheer
WP Admin