Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Britten willen veldproef doen met GMO-tarwe

Het Britse onderzoeksinstituut Rothamsted Research heeft een vergunning aangevraagd voor een veldproef met genetisch gemodificeerde (GMO) tarwe.

Volgens het instituut realiseert de tarwe hogere opbrengsten, omdat zonlicht efficiënter wordt omgezet in biomassa. In kasproeven is de meeropbrengst 20% tot 40%. De onderzoekers willen testen of dit ook in de buitenlucht zo is. De GMO-tarwe is mede ontwikkeld door de universiteiten in Essex en Lancaster.

Hectareobrengsten tarwe nemen nauwelijks toe

De tarwe heeft een gen gekregen van de grassoort Brachypodium distachyon, waardoor het extra enzymen aanmaakt die de fotosynthese sturen. De hectareopbrengsten stijgen de laatste 20 jaar nauwelijks bij tarwe, terwijl tarwe het belangrijkste voedingsgewas is voor mensen, stelt het instituut. De veldproef wordt gesubsidieerd door het International Wheat Yield Partnership, een samenwerking van onderzoekers uit diverse landen. De toelatingsprocedure duurt tot eind januari 2017. Als het ministerie van plattelandszaken (Defra) de toelating verleent, wordt in het voorjaar de tarwe gezaaid op het proefbedrijf in Harpenden vlakbij Londen.

Nog nergens ter wereld wordt GMO-tarwe op commerciële schaal geteeld. Er lopend veldproeven in diverse landen.

Beheer
WP Admin