Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Biologische gewasbescherming groeit flink naast chemische

Syngenta verwacht dat de markt voor biologische gewasbescherming de komende jaren flink groeit.

Het bedrijf investeert in eigen onderzoek, zoekt overnamekandidaten en verwacht veel van partnerschappen met onder meer de universiteit Gent en DSM. Dat zegt Luc Maertens van Syngenta’s onderzoekscentrum in Gent. De markt voor groene gewasbescherming was in 2015 circa $1,5 miljard waard op een totale pesticidenmarkt van $55 miljard. Syngenta denkt dat de markt in 2030 $7 miljard waard kan zijn, mits doorbraken worden gerealiseerd.

Weerstand tegen chemische middelen

De noodzaak van biologische producten neemt toe, omdat het spectrum nieuwe chemische middelen niet meer zo snel groeit. Ook is in de maatschappij toenemend weerstand tegen chemische middelen. Als alleen wordt ingezet op terugdringen van residu, groeit de markt naar $2 miljard. In het beste geval zal het marktaandeel van biologische middelen nog blijven steken op circa 8%.

Maertens 40 man tellende team doet onderzoek naar RNAi technologie. Hierbij wordt in insecten een mechanisme getriggerd, waardoor het insect een levenskritisch eiwit niet meer aanmaakt, en dus sterft. Het is onder meer getest op de Coloradokever in aardappelen. De technologie werd in 2013 door Syngenta verworven toen het Devgen over nam. In 2021 of 2022 moet een product worden gelanceerd.

Minder kans op resistentie

Maertens denkt dat het product vooral in de gammawerkingen past en dus de kans op resistentie verlaagt. Uitdagingen zijn het opschalen van productie, een constante werking en het kunnen mengen met andere chemische gewasbescherming. Bij RNAi zijn deze klassieke problemen van biologische gewasbescherming op te lossen, aldus Maertens. Ook is het een erg selectief product, waardoor het spuiten de plant noch andere insecten raakt. Het bedrijf zet al zijn proefresultaten Online om het publiek mee te nemen in het proces.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin