Aardappelexport naar België fors omhoog in oktober AkkerbouwNieuws

Aardappelexport naar België fors omhoog in oktober

De Nederlandse aardappelexport van consumptie- en industrieaardappelen is in oktober iets gestegen (plus 8%) vergeleken met de voorgaande maand, naar 61.683 ton.

Opvallend is dat België 31% meer aardappelen (28.129 ton) afnam vergeleken met vorig jaar, dezelfde maand. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO). In België lagen in oktober de rooiwerkzaamheden flink achter op schema, door droogte. Hierdoor ging de Belgische industrie op zoek naar aardappelen. Ten opzichte van september zijn er in oktober 39% meer aardappelen naar België geëxporteerd.

Desondanks stijgt de totale aardappelexport slechts 1% ten opzichte van vorig jaar. Dat komt doordat er minder aardappelen buiten Europa zijn afgezet.

Rustig op exportgebied

Afrika nam met 10.496 ton 48% minder aardappelen af vergeleken met oktober 2015. De export naar Senegal loopt flink achter op vorig jaar, toen er ruim 5.000 ton meer aardappelen in de maanden juli t/m oktober naar het land werden geëxporteerd. Afrikaanse landen konden in oktober goedkoper consumptieaardappelen uit Marokko en Egypte halen, waardoor het een moeilijke afzetmarkt was. Daardoor was het in oktober rustig op exportgebied buiten België om.

Beheer
WP Admin