Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

AH: overheid blijft achter in promoten groente

De overheid is te passief in het oppakken van de rol als voorvechter van een gezonder dieet. Dat stelde Frank Loos van Albert Heijn gistermiddag op het Nationaal Groente en Fruit Congres.

De category manager van Nederlands grootste supermarkt laat er geen twijfel over bestaan: de groentesector zelf én het verkopend kanaal moeten de consument richting meer groente sturen.

Albert Heijn is met een marktaandeel van meer dan 30% de grootste supermarkt van Nederland. “A-merken die reclame kunnen maken zijn er niet in het agf-schap, en de overheid laat de rol die ze zou kunnen pakken liggen. In dat vacuüm springen wij.” Wat via de adviezen van de Gezondheidsraad aan overheidsbeleid naar de praktijk sijpelt, ziet Frank Loos als te weinig.

“De consumptie van groente en fruit per hoofd van de bevolking loopt alleen maar verder terug. En als je ziet welke winst er te behalen is als we die trend keren, alleen al op het gebied van gezondheidszorg, zou dat een grotere overheidsinzet toch rechtvaardigen.”

AH wil groente-inname verdubbelen

AH heeft zich volgens Loos als ambitieus doel gesteld de groenteconsumptie van zijn klanten te verdubbelen van de huidige 125 gram naar 250 gram per persoon per dag. Als voorbeeld noemt Loos de Nationale Boerenkooldag, maar ook met het helpen van de drukke consument, bijvoorbeeld met de verspakketten.

"Sinds we in september de verpakking hebben opgefrist en het aantal varianten hebben vergroot van acht naar dertien, is de omzet verdrievoudigd."

Eén reactie

  • info36

    De overheid promoot liever de banken en de multinationals dan de groentesector.

Of registreer je om te kunnen reageren.