Akkerbouw

Nieuws

Zoektocht naar oorzaak slechte opkomst aardappelen

De aardappelsector wil een project starten om de oorzaak te achterhalen van de slechte opkomst van consumptieaardappelen.

Het idee voor het project is afkomstig van een aantal pootgoedhandelshuizen, de vier grote aardappelverwerkers en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Het is de bedoeling een aantal fritesrassen te volgen vanaf het pootgoedbedrijf tot en met de fritesfabriek. De sector wil zo meer inzicht krijgen waar in de keten kwaliteitsproblemen kunnen ontstaan.

Veel klachten van aardappeltelers

De aanleiding voor het project is de vele klachten dit jaar van telers van consumptieaardappelen. Op zo’n 10% van de percelen met consumptieaardappelen zijn lang niet alle gepote aardappelen gekiemd. Het aandeel niet-opgekomen aardappelen varieert per probleemperceel van 5% tot meer dan 50%.

De oorzaak is moeilijk aan te wijzen, blijkt uit een rondgang van Boerderij langs veel deskundigen. Waarschijnlijk speelt een complex van factoren een rol. In 2015 zijn veel pootaardappelen laat gerooid onder natte omstandigheden. Dit voorjaar was koud en nat, waardoor laat is gepoot. Wat ook vragen oproept, is dat de opkomstproblemen dit jaar vooral bij consumptietelers worden geconstateerd en weinig bij pootgoedtelers.

Stresstest

Agrico test alle rassen die in het voorjaar worden uitgeleverd op vitaliteit, zegt directeur Jan van Hoogen. “In zo’n stresstest vallen de slechte partijen af. De Franse pootgoedhandelshuizen doen dit al jaren, en ook dan zijn er wel eens jaren met meer opkomstproblemen.”

Handelshuis HZPC heeft een project lopen met aardappelcoöperatie Nedato. Daarin worden aardappelen gevolgd vanaf het pootgoedbedrijf tot en met het poten op het bedrijf van de consumptieteler.

Dinsdag 18 oktober in Boerderij Weekblad veel meer informatie over de opkomstproblemen in consumptieaardappelen

Lees ook de blog van Arie Noordam: 'Opkomstproblemen aardappelen samen aanpakken'

Of registreer je om te kunnen reageren.