Akkerbouw

Nieuws 2587 x bekeken 1 reactie

Veerman: koperspuiters hebben moeilijk verhaal

Biologische aardappeltelers die koper spuiten hebben hun afnemers een moeilijk verhaal te vertellen. Dat zegt oud-landbouwminister Cees Veerman.

De oud-landbouwminister en lid van onder meer de Europese Taskforce Agrarische markten sprak op het symposium Denken in gezonde systemen ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het Louis Bolk-instituut. "Ik weet dat ik een gevoelige snaar raak, maar hoe kun je nu in de biologische landbouw middelen gebruiken die nu de gangbare landbouw al vijftig jaar zijn verboden?", vraagt Veerman zich af. "Middelen die net als andere zware metalen, aantoonbaar giftig en schadelijk zijn voor het bodemleven."

Kortetermijnvisie gebruik bodem

Veerman signaleert ook een kortetermijnvisie van boeren op het gebruik van de bodem, daartoe mede aangezet door het pachtsysteem. "De uitdrukking luidt: Als je goed bent voor de bodem, is de bodem goed voor jou. Maar in Flevoland zeggen ze dan: het is huurland. Zo werkt dat, korte pacht leidt niet tot een lange visie. Een goede pachter houdt het bezit in stand."

Als leidraad of opdracht aan boeren raadt Veerman eerbied voor de omringende wereld, gericht op de lange termijn aan. Verder vakmanschap. "Je moet gewoon een goede boer zijn. Vroeg op, lange dagen maken. Vakmanschap is erg belangrijk. Je ziet nog steeds dat een goede boer in een slecht jaar meer verdient dan een slechte in een goed jaar. Een open mind helpt bij het ontwikkelen van vakmanschap. Verder samenwerken. Het enige wat ons helpt in deze moeilijke tijden is samenwerking. En misschien is dat ook wel het moeilijkste."

Lees meer artikelen over kopergebruik in biologische aardappelen

Eén reactie

  • ed12345

    Exorbitante pachtprijzen en korte pachttermijnen en lange termijnvisie dat zal niet meevallen .

Of registreer je om te kunnen reageren.