Akkerbouw

Nieuws

Veel draagvlak voor brood uit eigen 'achtertuin'

CAV Agrotheek introduceerde recent Polderbrood, een nieuwe broodsoort in Noord-Holland. De keten erachter is volstrekt lokaal.

Vier lokale akkerbouwers in de kop van Noord-Holland telen baktarwe van vier verschillende rassen. Die tarwe belandt bij een lokale molenaar én bij een bakkerijketen met vier winkels. Het Polderbrood dat hiervan wordt gemaakt is volledig van Noord-Hollandse makelij. "Er komt geen buitenlandse tarwe aan te pas", zegt Jeroen de Schutter, algemeen directeur van CAV Agrotheek.

'Wij wilden bewijzen dat eigen tarwe ook kwalitatief goed genoeg kon zijn'

Het idee voor Polderbrood ontstond eind 2015, toen de molenaar de coöperatie benaderde om 'iets lokaals' te gaan doen. De Schutter: "Dat wilden wij ook graag en nadat wij de marktvraag hadden gepeild, is hij eerst met lokale tarwe van onze telers gaan proefbakken. Wij wilden bewijzen dat eigen tarwe ook kwalitatief goed genoeg kon zijn." Dat werd een succes. Uiteindelijk stapte de molenaar - die ook aan attractiepark De Efteling levert - binnen een half jaar volledig over van Franse op Noord-Hollandse tarwe.

Keten rond maken

Stap twee was het zichtbaar maken van de keten voor de lokale consument. CAV Agrotheek plaatste Polderbrood-borden in de tarwevelden. "Dat gaf enorm veel respons. Toen zijn we gaan zoeken naar een lokale bakker met meerdere vestigingen om Polderbrood te verkopen en zo de capaciteit te verhogen. Dat lukte deze nazomer. En zo was de keten rond met teelt, verwerking en verkoop in eigen achtertuin. En een consument die het knapperige brood dat in drie varianten wordt verkocht, enthousiast ontvangt."

<em>Foto: CAV Agrotheek</em>
Foto: CAV Agrotheek

Geen specifieke kwaliteitseisen

Telers die baktarwe voor Polderbrood leveren, moeten niet aan specifieke kwaliteitseisen voldoen, zegt de Schutter. "Maar aandacht, omstandigheden en de juiste rassen zijn essentieel. Zo werken telers met de betere baktarwerassen, zoals Reform, Kometus, Julius en Lavette. Zomer- en wintertarwe dus. Zo spreiden we de risico's en weten we zeker dat we altijd voldoende volume van de juiste kwaliteit binnenhalen."

Dat volume is nu nog beperkt. Zo wordt het eerste jaar van 40 hectare 300 ton tarwe voor Polderbrood gebruikt. Dat zijn nog geen enorme hoeveelheden. Het leidt er ook toe dat het voor CAV Agrotheek lastig is om meerwaarde te creëren.

'Meerprijs betalen zit er nog niet in'

De Schutter: "Die meerwaarde zit 'm vooral in het lokale product dat voor veel draagvlak bij de consument zorgt. Maar een meerprijs betalen zit er nog niet in. Dan zullen grote afnemers als Koopmans het Polderbrood en de puur Noord-Hollandse tarwe die erachter zit eerst moeten omarmen."

Of registreer je om te kunnen reageren.