Van der Bilt steunt roep om evenwicht vlasproductie - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Van der Bilt steunt roep om evenwicht vlasproductie

Vlasbedrijf Van der Bilt zaden en vlas ondersteunt de oproep van vlasorganisaties uit Frankrijk, België en Nederland aan verwerkers om het areaal vezelvlas niet uit te breiden. Het Nederlands areaal beslaat zo’n 2.400 hectare.

De vlasmarkt heeft de wind mee, mede vanwege de goede score op duurzaamheid en de vraag in India. Uitbreiding moet echter geleidelijk plaatsvinden voor een stabiele basis. Bij de huidige lage graanprijzen zoeken akkerbouwers daarentegen naar lucratieve teelten.

Vlasteelt vergt expertise en machines

“De afgelopen jaren waren vraag en aanbod in evenwicht. Dit kwam de hele keten ten goede”, reageert Eugenie van de Bilt, directeur van het vlasbedrijf in Sluiskil. Vlas is sowieso geen teelt om er zomaar een jaartje bij te doen, het vraagt om expertise in teelt en machines.

Ook voor vlassers is er de verleiding om uit te breiden in het areaal, ziet Van der Bilt. “Maar onze firma houdt graag haar areaal en machinecapaciteit in gelijke tred. Als we dit niet respecteren, heb je bij lastige oogstomstandigheden te veel risico op opbrengstderving in zowel kwaliteit als kwantiteit. Dat is slecht voor teler, verwerker, spinner en wever.”

Van der Bilt wil geen kortetermijninvestering

Een uitbreiding van 1.000 hectare kost ongeveer €2,5 miljoen aan machines, schetst Van der Bilt. “Dergelijke investeringen maak je niet voor een jaar met lage graanprijzen, maar omdat je gelooft in de teelt voor het komend decennia. We zijn ons er als keten zeer van bewust dat grote schommelingen niet goed zijn. Maar ja, ik weet niet in hoeverre iedereen zich de brief aantrekt. Vandaag zijn de prijzen namelijk goed.”

Ongeveer 80% van de wereldwijde productie van lange vlasvezels komt uit Frankrijk, België en Nederland. Het areaal in de drie landen tezamen, met een Frans aantal van driekwart, is ruim 100.000 hectare.

Beheer
WP Admin