Akkerbouw

Nieuws 989 x bekeken

Van Dam ziet kansen voor groei export uien

Staatssecretaris Martijn van Dam ziet kansen voor groei van export van de Nederlandse ui. Dat schrijft hij in reactie op Kamervragen van de VVD.

“Nederland neemt bij de export van uien 15% tot 20% van de wereldmarkt voor zijn rekening. De kansen op een hogere afzet nemen toe door de groei van de wereldbevolking en de steeds grotere aandacht voor gezond eten”, zegt Van Dam.

Meer dan 90% van de uien gaan in Nederland de grens over. Nederland heeft een goede internationale marktpositie vanwege de hoge kwaliteit en de relatief lage prijs voor uien en de goede agrologistiek.

Blijven werken aan sterke positie

Van Dam waarschuwt wel dat de sterke internationale positie van de Nederlandse ui niet als een gegeven kan worden beschouwd. “Het vraagt constant om innovaties binnen de verschillende schakels in de keten om goede en betrouwbare kwaliteit te kunnen blijven leveren”, aldus Van Dam.

Hij wijst erop dat het kabinet stevig inzet op exportbevordering van Nederlandse land- en tuinbouw. Tijdens deze kabinetsperiode zijn 92 handelsmissies geweest naar 107 landen. Nooit eerder waren er zoveel handelsreizen in een kabinetsperiode.

Of registreer je om te kunnen reageren.