Akkerbouw

Nieuws

USDA keert $7 miljard uit aan boeren

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) keert deze herfst meer dan $7 miljard (€6,2 miljard) uit aan boeren in verband met lage prijzen.

Het betreft boeren die deelnemen aan een tweetal programma’s, waarbij deelnemende boeren worden verzekerd tegen lage prijzen. Het bedrag ligt fors hoger dan de $5,2 miljard die in 2015 werd uitgekeerd. In totaal kunnen meer dan 1,5 miljoen akkerbouwers geld tegemoet zien. De programma’s vervingen in 2014 de directe betalingen; een systeem waar bij zowel hoge als lage gewasprijzen vaste subsidies werden uitgekeerd. Vooralsnog valt het nieuwe systeem, waarbij alleen bij prijzen die onder een bepaalde referentie uitkomen wordt uitgekeerd, voor de belastingbetaler duurder uit.

Fors lagere inkomens voor agrariërs

De USDA zegt dat de betalingen neerkomen op ongeveer 10% van het netto landbouwinkomen in de VS. Prijzen van mais, soja en andere gewassen liggen volgens de USDA op een uitzonderlijk laag niveau, wat leidt tot fors lagere inkomens voor agrarische families. Eerder voorspelde de USDA dat het agrarisch inkomen in 2016 11% daalt ten opzichte van 2015 tot het laagste niveau sinds 2009.

Meer subsidies

De betalingen vanwege lage prijzen voor akkerbouwproducten zijn niet de enige subsidies of noodbetalingen die de USDA doet. Zo kocht de USDA voor $800 miljoen aan agrarische producten op voor voedselbanken om prijzen te ondersteunen, en maakte het $11 miljoen over aan melkveehouders die deelnamen aan een apart programma dat minimummarges voor melkveehouders moet garanderen.

Ook zorgde de overheid dat boeren die werden getroffen door extreem weer, krediet konden krijgen. Volgens landbouwminister Tom Vilsack blijft de USDA de komende maanden gereedstaan om hulp te verlenen, wanneer noodzakelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.