Akkerbouw

Nieuws

Suikergehalte in bietencampagne boven 17%

Het suikergehalte is in de vierde week van de bietencampagne boven de 17% uitgekomen. Dat blijkt uit de campagnegegevens van bietenverwerker Suiker Unie.

Het gemiddelde percentage van de bieten die van 9 tot en met 17 oktober in uitzonderlijke droge omstandigheden zijn geleverd, bevatten 17,1% suiker. Daarmee klimt het campagnegemiddelde naar 16,7%, waarmee de vorige nat verlopen campagne eindige.

Texel scoort het beste met suikergehalte

Teeltregio Texel komt met 18% suiker als beste uit de bus in week 4 van bietenjaar 2016, op de voet gevolgd door de Graafschap/Achterhoek met 17,9%. Veel teeltregio’s scoren hoger dan 17%, maar de spreiding blijft groot. Dat betekent dat er ook vaak lagere suikergehaltes zijn, zoals de 16,3% in Zuid-Limburg en 16,4% in oostelijk Flevoland. Lagere suikergehaltes worden vaak veroorzaakt door waterschade en bladschimmelaantastingen. Desalniettemin vertonen de cijfers overal progressie.

Tarrapercentage licht gedaald

Het percentage tarra is met 5,9% iets lager dan voorgaande week (6%). Het campagnegemiddelde is 5,8%. De winbaarheid van de bieten steeg van 90,4 naar 90,8 punten.

Suiker Unie verwacht een opbrengst van 77 ton per hectare. De campagne duurt dan bijna 16 weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.