Akkerbouw

Nieuws

Steeds meer alternaria in aardappelen

Alternaria in aardappelen is een groeiend probleem in Europa. Dit twittert Olaf van Cmapen van gewasbeschermingsbedrijf Adama.

“Je merkt het aan alles”, legt hij uit. “Het aantal aantastingen neemt toe, ook afgelopen seizoen. In het Europese netwerk EuroBlight verschuift de aandacht van phytophthora, waarbij telers de bestrijding wel onder de knie hebben, naar alternaria.”

De ziekte past zich aan de bestrijdingsmiddelen aan. “Van beschikbare de werkzame stoffen strobilurines, boscalid en difenoconazole, werkt de eerste al bijna niet meer. Bascalid bestrijdt nog goed, maar de eerste tekenen van verminderde gevoeligheid zijn er al. Difenoconazole is erg effectief en wordt daardoor zoveel gebruikt, dat je moet vrezen dat de schimmel zich aanpast.”

Veel variëren in middelengebruik en een tijdige inzet is de remedie. En allereerst zorgen voor weerbare planten door een gezonde groeiomgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.