Akkerbouw

Nieuws

Meer suiker en minder tarra in bietencampagne

De suikerbieten die in de tweede campagneweek bij de fabrieken van Suiker Unie zijn afgeleverd, hebben met 16,4% een iets hoger suikergehalte dan in de eerste week.

Dat blijkt uit de campagnegegevens van de verwerker. De omstandigheden waren vorige week (week 2 loopt van 25 september tot en met 1 oktober) uitstekend voor de bietengroei en -oogst.

Texel spande wederom de kroon met een suikerpercentage van 17,7%. Daarna volgen de Zuidwestelijke regio’s West-Zeeuws-Vlaanderen (17,2%) en Zuid-, Noord-Beveland met beide 17%.

De Peel hekkensluiter: 15,2% suiker

De rest van de regio’s zit onder de 17% suiker, met als laagste De Peel met 15,2% suiker. Niet zo verwonderlijk gezien de waterschade in het gebied.

Het percentage tarra is in de tweede week flink gezakt van 5,9% naar 5,5%. Het landelijk campagnegemiddelde zakt daarmee ook gelijk fors, naar 5,6%.

Tarra

De teeltregio Midden-Brabant klei heeft de bieten met de meeste tarra geleverd in de tweede week van de campagne; 8,1%. De schoonste exemplaren kwamen uit het Oosten; telers uit de Liemers/Oude IJsselstreek leverden suikerbieten met slechts 3,7% tarra.

De winbaarheid van de bieten nam, ondanks de verbeteringen in gehaltes suiker en tarra, licht af naar 90,5 punten. Op winbaarheid hebben ook andere factoren invloed, zoals het kalium- en natriumgehalte.

Of registreer je om te kunnen reageren.