Akkerbouw

Nieuws 2825 x bekeken 1 reactie

Lagere boetes voor mislukt plantuienkartel

De boetes die waren opgelegd aan het plantuienkartel zijn door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) verlaagd.

De reden hiervoor is dat de overtreding minder ernstig wordt geacht, omdat het kartel grotendeels is mislukt en de gevolgen beperkt bleven.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) mocht telers en verwerkers van eerstejaars plantuien die in 2009 aanbod van plantgoed beperkten om te prijs op te voeren, beboeten vanwege kartelvorming. De 7 bedrijven, met een gezamenlijk marktaandeel van zo'n 80%, kregen ruim €4 miljoen aan boetes opgelegd.

Overtreding minder erg vanwege mislukken afspraken

4 beboete bedrijven gingen in hoger beroep. Volgens de bedrijven had ACM bepaalde omzet, zoals de omzet die is behaald in andere lidstaten van de Europese Unie, buiten beschouwing moeten laten bij het bepalen van de hoogte van de boete. Daarin geeft het CBb hen geen gelijk. Wel meent het CBb dat de overtreding minder ernstig is dan ACM aanvoert.

De afspraak was bedoeld om verstrekkende productiebeperking te realiseren en geschikt om de prijzen voor eerstejaars plantuien op te stuwen. Dat is een zeer zware overtreding. Uit het dossier blijkt echter dat de afspraak voor een groot deel is mislukt, stelt CBb. De daadwerkelijke gevolgen bleven daardoor beperkt. Met dat laatste hield ACM volgens het college onvoldoende rekening.

Voor 2 bedrijven leidt dit tot lagere boetes; van €595.000 naar €446.000 en van €1.824.000 naar €1.368.000. De aan de andere bedrijven opgelegde boetes waren al gelimiteerd door het wettelijke boetemaximum en worden daarom niet verder verlaagd.

Uitspraak definitief

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak.

Eén reactie

  • pinkeltje

    Zijn er nog boeren die menen dat ze maar beter als sector afspraken kunnen maken over het wat beperken van de productie om de prijs wat overeind te houden?

Of registreer je om te kunnen reageren.