Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

IGC: wereld heeft heel veel graan

De International Grains Council (IGC) houdt in de nieuwe oogstprognose vast aan een ruime beschikbaarheid van graan.

De prognose voor de maisproductie is lager vanwege droogte in de EU en China. Maar de daling bij mais wordt meer dan gecompenseerd door een hogere tarweproductie. IGC, een organisatie van landen die graan exporteren of importeren, stelt dat Canada, China en Kazachstan meer hebben geoogst dan gedacht. Ook in Australië verwacht IGC een hoge tarweproductie (pdf, 630 kB).

Druk op graanprijzen

De grote beschikbaarheid drukt op de graanprijzen, zeker nu de maisoogst is begonnen op het noordelijk halfrond. De tarweprijzen op de termijnmarkt in Chicago daalden in september naar het laagste niveau in 10 jaar.

Meestal leiden lage prijzen tot kleinere arealen in het volgende seizoen, maar IGC verwacht weinig verandering in het areaal wintertarwe. In de VS is minder animo om wintertarwe te zaaien, stelt IGC. Maar in de landen rond de Zwarte Zee is de tarweteelt nog rendabel genoeg, dankzij de lage koersen van de nationale munten.

Of de voorspelling van IGC over het areaal wintertarwe op het noordelijk halfrond uit komt, hangt ook sterk af van het weer tijdens de zaaiperiode. Droogte in de EU, Oekraïne en Rusland houdt het zaaien op. Na half oktober wordt inzaaien van wintertarwe risicovoller in streken met strenge winters.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Als een land veel meer oogst dan gewoonlijk dan zijn er logistieke problemen. Er zijn te weinig vrachtwagens en te weinig opslagcapaciteit. In die gebieden ligt dus veel graan gewoon buiten en wordt het nat als het regent. De cijfers van onze geleerden houden daar geen rekening mee. In Frankrijk is maar één derde van de tarwe maaltarwe dus er is een tekort.

  • info36

    Al is er geen graan meer dan schrijft men nog dat er teveel is. Het blijft werken want de prijzen blijven jaar in jaar uit laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.