Akkerbouw

Nieuws

Hogan vindt regels voor akkerrand ook wat ver gaan

De Europese regel die verbiedt subsidie te geven voor een akkerrand van 22 meter als ecologisch aandachtsgebied, is ook in de ogen van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan mogelijk wat te bureaucratisch.

Naar aanleiding van parlementaire vragen van Jan Huitema (VVD), zegt Hogan dat hij laat onderzoeken of de regels zo kunnen worden aangepast dat brede akkerranden wel in aanmerking komen voor een vergoeding, 'zonder dat de overheidsfinanciën daardoor in het gedrang komen'.

Huitema had vragen gesteld nadat was gebleken dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een akkerrand van 22 meter breed had afgekeurd als ecologisch aandachtsgebied. De akkerrand was 2 meter breder dan wettelijk toegestaan.

Ecologisch aandachtsgebied moet overwegend agrarisch zijn

Hogan legt uit dat de regels onder andere zijn gemaakt om er zeker van te zijn dat het gebied dat als ecologisch aandachtsgebied wordt aangemeld, ook daadwerkelijk overwegend agrarisch is.

Nu er een jaar ervaring is opgedaan met het systeem, wil hij in het kader van de vereenvoudiging kijken naar de manier waarop de omvang van akkerranden als ecologisch aandachtsgebied moet worden vastgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.