Akkerbouw

Nieuws

Hazera strijdt om hectares met peenras Priam

Veredelingsbedrijf Hazera brengt na 14 jaar kweekwerk een ras op de markt dat naar eigen zeggen de concurrentie aan kan met het grootste bewaarpeenras van Nederland, Nerac.

Priam is 3 jaar in de praktijk getest bij telers, vertelt Frank Druyff van Hazera. “Ik heb ze steeds een partij tot het laatst laten bewaren, om te zien wat het ras doet. En hij blijft goed. Daarom kunnen we het areaal van Priam met een gerust hart opschalen.”

Op het proefveld van peenplatform Quality Carrots in Nagele is Priam naast Nerac te zien. Wat betreft opbrengst doen de twee niet veel voor elkaar onder.

Links Priam, rechts Nerac.</p>
<p><em>Foto: Ruud Ploeg</em>
Links Priam, rechts Nerac.

Foto: Ruud Ploeg

Uniformiteit en gladheid

Het voordeel van Priam zit ‘m in uniformiteit en gladheid, stelt Druyff. “Uniformiteit leidt tot meer wortels in de gewenste maat. Gladde peen is makkelijker werken voor de spoelers.” Op het proefveld valt de stand van het loof op; de Priam torent een stukje boven Nerac uit.

In de peensector wordt al jaren gezocht naar een opvolger van Nerac, het ras van Bejo Zaden dat al vele jaren de scepter zwaait. Rasontwikkeling betekent immers vooruitgang. Er kwamen verschillende kanshebbers voorbij, maar het gaat om de combinatie van factoren: hoge opbrengst, goed loof voor de oogst, zaadproductie, mooie vorm en kleur en een goede bewaarkwaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.