Akkerbouw

Nieuws 2733 x bekeken

Groenbemesters ontwikkelen enorm wortelstelsel

Laatgezaaide groenbemesters blijven dit jaar bovengronds wat achter in ontwikkeling. Ondergronds doen ze echter des te meer.

Dat blijkt op een door onderzoeks- en adviesorganisatie Delphy aangelegd demoveld dat deels is gefinancierd door Brancheorganisatie Akkerbouw. De half september gezaaide groenbemesters zijn zo’n 10 tot 15 centimeter hoog, maar ondergronds zit volgens Delphy adviseur Christoffel den Herder een gigantisch wortelstelsel. Op zoek naar vocht zitten de wortels wel tot 40 centimeter diepte.

4 groenbemesters gezaaid

Voor deze demo zijn vier groenbemesters gezaaid: gele mosterd, bladrammenas Japanse haver, Engels raaigras en een Terralife mengsel. Zodra deze gewassen ver genoeg ontwikkeld zijn worden deze op verschillende tijdstippen en op verschillende lengtes geklepeld, om te kijken of tijdstip en lengte van klepelen invloed heeft op de beworteling. Later in het seizoen organiseert Delphy nog een demonstratie over het onderwerken van de groenbemesters.

Praktijkdemo

Naast het demoveld heeft Delphy een praktijkdemo aangelegd waarin onder andere gekeken is naar de onderzaai van Perzische klaver in suikermais. Voor het zaaien is de grond losgetrokken met een vaste tand met het doel om de klaver makkelijker door een storende laag te laten groeien. In een profielkuil was goed te zien dat de wortels de geulen van de woeler opzoeken.

Daarnaast lag een Terralife-mengsel, dat op verschillende tijdstippen is gezaaid. Hierbij viel op dat een mengsel een groot en divers wortelpakket vormt. De Tillage Rammenas bijvoorbeeld vormt snel een dikke wortel, groeit diep en de vlinderbloemigen binden stikstof uit de lucht, die later in de rotatie beschikbaar komt voor een volggewas. Volgens Delphy-adviseur Geert Steenhuis wordt extra stikstof ook voor gangbare telers steeds belangrijker.

Of registreer je om te kunnen reageren.