Akkerbouw

Nieuws 962 x bekeken 1 reactie

Franse graanoogst kwart kleiner

De Franse graanoogst is uitgekomen op 55,4 miljoen ton. Dat is 24% minder dan vorig jaar en het laagste niveau sinds 2003.

Bij het belangrijkste gewas, zachte tarwe, komt de opbrengst met 28,2 miljoen ton 31% lager uit dan in 2015. Voor tarwe is het dan ook de slechtste oogst in meer dan dertig jaar. Mais bracht 12,8 miljoen ton op, 7% minder dan in het vorige seizoen.

Tegengestelde weersomstandigheden

Het Franse graan is getroffen door tegengestelde weersomstandigheden, meldt de statistiekdienst Agreste in zijn seizoensoverzicht. De winter- en voorjaarsgewassen hadden vooral last van te lage temperaturen, te veel regen en te weinig licht terwijl de latere gewassen juist te kampen hadden met langdurige droogte. Omdat de oogsten elders in de wereld wel uitstekend waren, staan de graanprijzen zwaar onder druk, brengt Agreste in herinnering.

19% minder harde tarwe

Bij harde tarwe komt de opbrengst uit op 1,5 miljoen ton. Dat is 19% minder dan vorig seizoen, waarbij de daling wat getemperd werd door het fors grotere areaal. Gerst is uitgekomen op 10,1 miljoen ton, 22% minder dan in de zomer van vorig jaar. Al eerder in het seizoen was 4,7 miljoen ton koolzaad van de velden gehaald, een teruggang met 12%. Het enige gewas met een toename is zonnebloemen, waarvan de Fransen met 1,2 miljoen ton ruim 3% meer konden oogsten.

Eén reactie

  • farmerbn

    Meteen weer even vermelden dat de boeren niet moeten rekenen op hogere prijzen. Bah. De prijs van gemalen tarwe staat echter wel dik boven 200 euro per ton in de prijsvergelijking van boerderij terwijl akkerbouwers amper 140 euro per ton krijgen voor voertarwe. 70 euro voor malen, transport en marge!! Idem voor mais(meel).

Of registreer je om te kunnen reageren.