Foto: Roel Dijkstra AkkerbouwNieuws

Flevoland subsidieert drainage tegen bodemdaling

Provincie Flevoland verleent €350.000 subsidie aan de stichting Acacia Institute voor de uitvoering van het project Spaarwater in Flevoland.

Met het project wordt met innovatieve drainage de grondwaterstand in agrarische percelen beter gestuurd, zodat bodemdaling wordt geremd en water bespaard. Deze vorm van drainage is innovatief, omdat rekening wordt gehouden met locatiespecifieke kenmerken, zoals de bodemopbouw en grondwaterstand. Ook wordt gewerkt aan biologisch afbreekbare drainage, meldt het Acacia Institute.

In het kader van het Actieplan Bodem en Water – een initiatief van LTO, de Provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland – gaat een groep agrariërs aan de slag met een innovatief drainagesysteem, om bodemdaling in veengronden tegen te gaan en water te besparen.

Grondwaterstand in landbouwpercelen beter sturen

“Met het nieuwe drainagesysteem willen we de grondwaterstand in de landbouwpercelen beter sturen”, verklaart gedeputeerde Jaap Lodders. “Een hogere grondwaterstand als dat mogelijk is, om het veen nat te houden en minder te hoeven beregenen, en een lagere grondwaterstand als men een natte periode ziet aankomen of het veld op moet met de tractor.”

De proef gaat vier jaar duren, van 2016 tot en met 2019, en wordt gefinancierd door Provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland, LTO-projecten en Deltafonds.

Beheer
WP Admin