Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Egypte volop terug in tarwemarkt

Egypte krijgt meer aanbiedingen van tarwe, dankzij de versoepeling van de norm voor de ergot-schimmel. In de laatste aankooptender kreeg Egypte 9 biedingen.

Egypte hanteert sinds 20 september weer de internationale norm van 0,05% ergot (moederkoorn). Sinds Egypte 28 augustus de nulnorm aankondigde, kreeg het land geen biedingen meer van tarwe. Exporteurs kunnen niet garanderen dat er geen enkel korreltje tarwe in een partij zit met de schimmel.

Daarnaast heeft Egypte toegestemd om de kwaliteitscontrole voortaan te doen in de haven waar het schip wordt geladen, in plaats van bij aankomst in Egypte. Dat scheelt de exporteur aan kosten als een lading toch wordt afgekeurd.

Recordoogst tarwe voor Rusland

De laatste tender van het staatsinkoopbureau Gasc wordt volledig gevuld door tarwe uit Rusland. De tender omvat 240.000 ton. Rusland oogstte afgelopen zomer een record aan tarwe. De exporteurs willen zoveel mogelijk tarwe exporteren vóór de winter invalt. Bij een strenge winter kan de export lange tijd stilliggen door ondergesneeuwde spoorlijnen en dichtgevroren havens. Daarom bieden ze nu tarwe goedkoper aan dan exporteurs in de EU.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Een hele operatie voor de Russen. 240.000 ton zijn bij vrachtwagens van 24 ton wel 10.000 vrachten.

  • WGeverink

    In Rusland rijden de treinen wel als er een vlokje sneeuw op de rails ligt...

Of registreer je om te kunnen reageren.