Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Egypte loopt flink achter met aankoop tarwe

Egypte importeert fors minder tarwe.

Het staatsinkoopbureau Gasc kocht vanaf 1 juli 1,5 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt. Dat was vorig seizoen in dezelfde periode ruim 2,1 miljoen ton, terwijl het land veel meer tarwe nodig heeft, aldus een rapport van de Amerikaanse landbouwraad in Egypte.

Grootste tarwekoper op wereldmarkt

Egypte oogstte dit jaar 8,1 miljoen ton tarwe, net zo veel als in 2015. Maar het verbruik stijgt. De landbouwraad schat dat Egypte 19,6 miljoen ton tarwe nodig heeft dit seizoen 2016/2017. Dat is een record. Vorig seizoen verbruikte Egypte 19,2 miljoen ton tarwe. Het land is de grootste tarwekoper op de wereldmarkt. Egypte hanteerde tijdelijk een nultolerantie voor de ergot-schimmel, waardoor de import even stil lag.

Rusland

Gasc kocht in de laatste tender deze week 180.000 ton tarwe, waarvan 160.000 ton in Roemenië en 60.000 ton in Rusland. De gemiddelde prijs bedroeg $187 per ton. Van de totale import tot nu toe dit seizoen komt 1,1 miljoen ton uit Rusland en 360.000 ton uit Roemenië.

Rusland verkocht volgens het Franse marktbureau Agritel 1 miljoen ton tarwe aan Syrië voor de zeer lage prijs van $168 per ton. Agritel vermoedt dat de lage prijs een vorm van steun is aan het regiem van president Assad.

Eén reactie

  • ed12345

    Ik denk ook dat Syrie en Egypte erg intressante betalings voorwaarden krijgen van Rusland

Of registreer je om te kunnen reageren.