Akkerbouw

Nieuws 1580 x bekeken

Droogte leidt tot verschillen in opbrengst peen

De opbrengstverwachting voor peen is op perceelsniveau wisselend, maar gemiddeld lijkt de Nederlandse oogst op 'normaal' af te stevenen. Dat zeggen deskundigen op het proefveld van peenplatform Quality Carrots.

Net als bij de aardappelen geldt: wie kan beregenen, zit aan het stuur van de oogst. Bewaarproblemen liggen door de droge omstandigheden in veel delen van het land op de loer. Peen wordt dezer dagen dan ook op diverse plekken beregend.

'We zien door de droogte veel wollige peenluis'.

Normale oogst verwacht

Johan Wander van advies- en onderzoeksbureau Delphy verwacht een normale oogst. "De lengte is goed. Helaas zien we door de droogte veel wollige peenluis. Dat is best een probleem dit jaar en je kunt er niets tegen doen, want er is geen middel meer voor toegelaten. Wolluis leidt tot zuigschade en daardoor stagneert de groei."

Deskundigen op het proefveld van peenplatform Quality Carrots tijdens de open middag afgelopen woensdag 5 oktober in Nagele (Fl.).<br /><em>Foto: Ruud Ploeg </em>
Deskundigen op het proefveld van peenplatform Quality Carrots tijdens de open middag afgelopen woensdag 5 oktober in Nagele (Fl.).
Foto: Ruud Ploeg

Meer meeldauw

Johan Voragen van veredelingsbedrijf Bejo Zaden ziet door de droogte meer meeldauw: "Wie op tijd met beregenen is begonnen, heeft een vitaal gewas. Mineralen hebben vocht nodig om te helpen bij de groei. Die percelen produceren de kilo’s wel. In extreem droge omstandigheden, vraag ik me dan af." In het biologisch segment is meeldauw erin gevlogen en wordt alternaria een issue.

Voragen schat de Nederlandse productie op gemiddeld. De Europese ook. "De areaalgroei maakt de lagere hectare-opbrengsten goed, denk ik", aldus Voragen. Ook voor de oogst kan beregenen zinvol zijn. "Je wilt vochtige grond meerooien, dan blijven de wortelhaartjes ook mooi zitten. Dat is beter voor de kwaliteit", vervolgt hij.

Rijpheid kan bewaarkwaliteit beïnvloeden

Frank Druyff van zaadfirma Hazera ziet dat de peen door de hoge temperaturen erg rijp wordt. "Dat kan de bewaarkwaliteit nadelig beïnvloeden. Dan worden ze vatbaarder voor bijvoorbeeld zwarte vlekken en ze verliezen sneller hun structuur na de bewaarperiode. Ze worden slap."

Of registreer je om te kunnen reageren.