Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Delphy zoekt akkerbouwers voor teelt zoete aardappel

Adviesbureau Delphy zoekt akkerbouwers die volgend jaar de teelt van zoete aardappel willen uitproberen.

De eerste ervaringen met het knolgewas zijn positief op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat. Delphy organiseerde dinsdagmiddag een bijeenkomst op Rusthoeve om te laten zien hoe alternatieve knolgewassen groeien in het gematigde Nederlandse klimaat. De knolgewassen zijn getest in de daar aangelegde Biobased Innovations Garden. De zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel.

Volgens Cor van Oers, manager Akkerbouw bij Delphy, stijgt de vraag naar zoete aardappel in Nederland. “Alles wordt geïmporteerd uit de VS en China. Wij testen hier of het gewas ook in Nederland te telen is. Onze indruk is dat de zoete aardappel na de nodige veredeling een zeer perspectiefvol gewas kan worden.”

Medewerker Adrie Albregste (voorgrond) van proefbedrijf Rusthoeve en Delphy-manager Cor van Oers vertellen aan akkerbouwers over de proeven met zoete aardappel.</p>
<p><em>Foto: Anton Dingemanse</em>
Medewerker Adrie Albregste (voorgrond) van proefbedrijf Rusthoeve en Delphy-manager Cor van Oers vertellen aan akkerbouwers over de proeven met zoete aardappel.

Foto: Anton Dingemanse

Hogere opbrengst door afdekken grond

In de Biobased Innovations Garden zijn rassenproeven aangelegd met de zoete aardappel en is er gekeken naar het effect van het afdekken van de grond met zwart afbreekbaar plastic. Van Oers: “Het voordeel van het afdekken is dat de stekplanten sneller groeien en dat er geen onkruid groeit. We moeten de exacte opbrengsten nog bepalen. Onze eerste indruk is dat het afdekken met plastic duidelijk hogere opbrengsten geeft. Op de lichte grond doet de zoete aardappel het beter dan op zwaardere grond. De bemestingsproef met stikstof geeft op het eerste gezicht geen duidelijke opbrengstverschillen.”

Proef met knolgewas yacon voor zoetstof

In de Biobased Innovations Garden staan ook proefvelden met yacon. Delphy wil proberen de knollen machinaal te oogsten. Dit knolgewas produceert een zoetstof die niet door het menselijk lichaam wordt opgenomen. Volgens Van Oers maakt dat deze groente aantrekkelijk voor mensen met suikerziekte en in de strijd tegen overgewicht. “Maar bij yacon moet de afzetmarkt nog helemaal ontwikkeld worden.”

Eén reactie

  • Althof

    Ga eens kijken bij biologische tuinderij de Waog in het Limburgse Neer, van Joep van de Bool. Hij heeft al jarenlang een goede teelt van zoete aardappels en de yacon en weet deze ook heel goed te vermarkten Zie: https://www.dewaog.nl/

Of registreer je om te kunnen reageren.