Akkerbouw

Nieuws

Buien vaak onvoldoende voor aardappeloogst

Met de aanhoudende droogte neemt de spanning toe in aardappelland. Veel telers kunnen niet rooien en verwerkers hebben aanvoer nodig voor de productie.

Op een aantal plekken, vooral in Noord-Holland, heeft het afgelopen weekeinde voldoende geregend om de oogst op te pakken. Een diagonale strook van grofweg Leiden naar Nieuw-Beerta kreeg donderdagavond al rond de 10 millimeter neerslag.

In de meeste regio’s hield de val van hemelwater in het weekend na 10 tot 15 millimeter wel op, terwijl de opgebouwde neerslagtekorten daar in de honderd(en) millimeters lopen. 15 millimeter is niet genoeg om de grond zacht te maken. Daardoor blijft de grond als beton zo hard, met kluiten als stenen. Die kunnen de oogst beschadigen, onder meer in de vorm van stootblauw. Voorlopig geeft de weersvoorspelling 0 millimeter regen aan.

Beregenen nodig, maar soms verboden

De buien van het weekeinde waren dus een druppel op de gloeiende plaat. Vooral Zuidwest-Nederland is nog erg droog. Ook Oost-Nederland en Noord- Friesland kunnen voor geschikte oogstomstandigheden wat neerslag gebruiken.

“In West-Nederland is het nat genoeg, maar in andere teeltgebieden – zoals in Flevoland - wordt eerst nog beregend”, schetst Paul Hooijman van adviesbureau Delphy. Wie nog wachtte op regen, besluit nu de haspel erbij te pakken. “Sommigen hebben nog niets gerooid, bijvoorbeeld in de gebieden waar vanwege bruinrot niet met oppervlaktewater mag worden beregend.”

Hiermee loopt de spanning aardig op in aardappelland. Niet alleen in Nederland, maar in heel Noordwest-Europa is de oogst vertraagd en naarmate de tijd verstrijkt nadert het risico op vorst. De opbrengsten zijn aan de lage kant en de kwaliteit zorgelijk. Hierdoor zijn de termijnmarkten flink opgelopen.

Verwerkers halen aardappelen uit Polen

Fritesverwerkers halen intussen, vanwege het aanvoertekort, aardappelen uit Polen. Onder strenge controle, met oog op het ringrisico, en in het geval van Farm Frites van ‘eigen’ telers. In Nederland wordt gezocht naar percelen waar kan worden gerooid.

Of registreer je om te kunnen reageren.