Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

België loopt achter met rooien

In België is in week 41 minder dan de helft van de te rooien aardappelen gerooid. Het rooien loopt hiermee ver achter ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit de Harvest Progress, dat Aviko Potato publiceerde (PDF). België is dit jaar in de EU5 het probleemland, wat betreft de aardappeloogst. De klei- en leemgronden zijn door de droogte keihard. Rooien geeft te veel beschadigingen. Een stevige regenbui van minimaal 20 tot 30 millimeter is nodig om de grond verkruimelbaar te maken. De weersites voorspellen voor de komende weken echter minimale neerslag.

In de overige EU5-landen en Polen loopt de oogst juist vlotter dan vorig jaar. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk is al 70% gerooid, in Frankrijk en Polen al bijna 80%.

Grote verschillen in Nederland

In Nederland noteert Aviko Potato ook grote verschillen, al loopt elke regio qua rooiverloop voor op vorig jaar. In Flevoland en Noord-Holland is de oogst vrijwel achter de rug (90 tot 95%). In Noord-Nederland is in week 41 nog maar 44% van de fritesaardappelen gerooid, in Gelderland nog maar 38%. Dat er in deze regio nog veel aardappelen in de grond zitten, is in tegenstelling tot in België geen kwestie van niet kunnen rooien. De droge zandgrond is goed rooibaar. De aardappelen die nog op het land staan zijn veelal aflandaardappelen.

Eén reactie

  • ed12345

    Eerst heeft in belgie vooral de provincie ]Limburg en Luik in juni en juli onwijs veel regen gekregen en nu wil het er niet echt regenen zo af en toe max 8 of 9 mm of zoals ze hier zeggen 8 of 9 liter zet niet echt zoden aan de dijk

Of registreer je om te kunnen reageren.