Akkerbouw

Nieuws 9889 x bekeken 15 reacties

ABN Amro: aardappelteelt dreigt te verdwijnen

De aardappelteelt dreigt uit Nederland te verdwijnen als het verschil in regelgeving met andere landen blijft bestaan. Dat zegt ABN Amro.

In andere landen krijgen gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong gemakkelijker een toelating, constateert ABN Amro. Dit is nadelig voor de Nederlandse aardappelteler, omdat het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen steeds meer wordt beperkt.

'Aardappel is kwetsbaar en teler steeds beperkter in gewasmiddelen'

ABN Amro is bezorgd over de toekomst van de Nederlandse aardappelteelt, zegt Jan de Ruyter, sectormanager Plantaardige Sectoren en schrijver van het rapport ‘In de ban van de pieper’ dat vandaag verschijnt. “De aardappel is een kwetsbaar gewas dat gevoelig is voor ziekten. Maar de telers worden steeds meer beperkt in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In het buitenland krijgen de telers meer ‘groene’ middelen tot hun beschikking. Dat zet de Nederlandse teler op achterstand.”

ABN Amro: 'In het buitenland krijgen de telers meer 'groene' middelen tot hun beschikking. Dat zet de Nederlandse teler op achterstand'

Teelt verder verduurzamen met innovatie

Met innovatie kan de teelt verder verduurzamen. Maar daar is geld voor nodig, stelt De Ruyter. “Het lukt de Nederlandse telers nagenoeg niet om een fatsoenlijke boterham te verdienen. Telers verdienen niet veel aan de vaste contracten. Hierdoor kunnen ze niet innoveren en verduurzamen, en zal de aardappelteelt uiteindelijk ons land verlaten. We moeten dan meer producten importeren, wat de milieubelasting niet ten goede komt. Ook zullen de kosten voor landschapsonderhoud stijgen en verdwijnt er waardevolle exporteerbare kennis. De telers moeten meer samenwerken in ketens om de marges te vergroten. Tot nu zijn het de andere schakels in de keten die de marges realiseren.”

'Het lukt de Nederlandse telers nagenoeg niet om een fatsoenlijke boterham te verdienen. Telers verdienen niet veel aan de vaste contracten. Hierdoor kunnen ze niet innoveren en verduurzamen, en zal de aardappelteelt uiteindelijk ons land verlaten'

Laatste reacties

 • deB.

  Kijk is wat de handel er aan verdient, rijden in de duurste auto's!!
  Het geld komt op de verkeerde plaats!! Ga dat maar is onderzoeken


  Wat willen ze nu niet weg hebben in dit K land!?

  Laat ze wat doen aan die ellenlange files elke dag, en maar vervuilen!!

  De een woont in eindhoven en werkt in utrecht, de ander woont in utrecht werkt in eindhoven.... en dan boeren pakken die met een gezonde kringloop aan't werk zijn.

  Nogmaals, een waanzinnig K land

 • kalkar

  Wv01, helemaal mee eens, geldt helaas ook voor de kippen , varkens enz. Boeren wanneer gaan we ons eens verenigen, om de marktmacht eens naar ons zelf toe te halen. Er is enorm veel mee te verdienen, i.p.v. altijd maar doorwerken.

 • slutter

  Goed gezien.......Mannen broeders.

 • Jan-Zonderland

  Een verbod op het importeren van producten die behandeld zijn met middelen die in je eigen land niet toegelaten zijn en het hele probleem is opgelost. Of alles gelijk trekken wat betreft de toelatingen. Wij hebben hier ook zo'n situatie: wij telen bieten voor een Amerikaanse suikerfabriek en mogen op die bieten geen middelen gebruiken die in de US niet toegelaten zijn maar in Canada wel.

 • huisverkoop

  geen kunstmest meer strooien en het probleem lost zichzelf op

 • Bloemestein

  Jan zonderland heeft het antwoord op al deze problemen. Gewoon het idee van gelijke monniken gelijke kappen.
  Geen kooi eieren meer produceren, maar wel importeren uit Verweggistan is hier een fout voorbeeld van. Als dit zo doorgaat stevenen we af op een hongersnood, of een totale vergiftiging van de consument door geimporteerde, niet gecontroleerde producten.

 • huisverkoop

  bloemestein je hebt helemaal gelijk

 • avkemenade

  Ik denk dat Jan de Ruyter van ABNAMRO dit artikel vanachter zijn bureau geschreven heeft. Hier in Noord Brabant en met name in Reusel worden op zeer innovatieve wijze aardappelen geteeld door van den Borne. Google maar eens naar deze teler.

 • farmfrites2

  heeft waarschijnlijk een afnemer die een eerlijke prijs betaald!

 • j.h.vonk@home.nl

  De politiek en consument wil van de LANDBOUW af in Nederland.
  Want de politiek en consument denkt dat het GRAS in het
  buitenland groener en beter van smaak is.
  Denken ze!!!.

 • eenvoudige boer

  Het grootste probleem geeft de schrijver zelf al aan. Telers verdienen niet veel aan de vaste contracten. We moeten naar meer marktwerking. Overigens zijn er niet veel alternatieven met een beter rendement, dus die aardappelen blijven nog wel even in Ned.

 • verzekering

  Kijk eens aan , na de RABO profeten komt nu ook ABN in beeld als voorspellers
  in de agrosector. Advies aan Boerderij : Als verslaggever van Boerderij is het natuurlijk erg makkelijk om artikelen die de banken dagelijks bij je aanleveren maar simpelweg over te nemen als bladvulling. STOP DAARMEE A.U.B.
  Laten de banken zich maar bezighouden met hun eigen sores.

 • alco1

  Gezien het aantal reacties en de teller der lezers, "leven" deze items wel!!!

 • Ctgb

  Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden herkent zich niet in het beeld dat uit dit artikel naar voren komt. Harmonisatie en een level playing field zijn juist uitgangspunten voor het gemeenschappelijk toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen in de EU. In een brief aan de ABN AMRO-bank heeft het Ctgb inmiddels om een nadere toelichting gevraagd. De brief kunt u lezen op de site van het Ctgb:
  http://ctgb.nl/nieuws/nieuws-berichten/2016/10/19/gelijk-speelveld-voor-aardappelteelt-niet-in-het-geding

 • agro1

  het Ctgb "herkent" zich niet in het beeld. dit betekent dus, dat het beeld juist is.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.