Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

ABN Amro: aardappelteelt dreigt te verdwijnen

De aardappelteelt dreigt uit Nederland te verdwijnen als het verschil in regelgeving met andere landen blijft bestaan. Dat zegt ABN Amro.

In andere landen krijgen gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong gemakkelijker een toelating, constateert ABN Amro. Dit is nadelig voor de Nederlandse aardappelteler, omdat het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen steeds meer wordt beperkt.

‘Aardappel is kwetsbaar en teler steeds beperkter in gewasmiddelen’

ABN Amro is bezorgd over de toekomst van de Nederlandse aardappelteelt, zegt Jan de Ruyter, sectormanager Plantaardige Sectoren en schrijver van het rapport ‘In de ban van de pieper’ dat vandaag verschijnt. “De aardappel is een kwetsbaar gewas dat gevoelig is voor ziekten. Maar de telers worden steeds meer beperkt in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In het buitenland krijgen de telers meer ‘groene’ middelen tot hun beschikking. Dat zet de Nederlandse teler op achterstand.”

ABN Amro: ‘In het buitenland krijgen de telers meer ‘groene’ middelen tot hun beschikking. Dat zet de Nederlandse teler op achterstand’

Teelt verder verduurzamen met innovatie

Met innovatie kan de teelt verder verduurzamen. Maar daar is geld voor nodig, stelt De Ruyter. “Het lukt de Nederlandse telers nagenoeg niet om een fatsoenlijke boterham te verdienen. Telers verdienen niet veel aan de vaste contracten. Hierdoor kunnen ze niet innoveren en verduurzamen, en zal de aardappelteelt uiteindelijk ons land verlaten. We moeten dan meer producten importeren, wat de milieubelasting niet ten goede komt. Ook zullen de kosten voor landschapsonderhoud stijgen en verdwijnt er waardevolle exporteerbare kennis. De telers moeten meer samenwerken in ketens om de marges te vergroten. Tot nu zijn het de andere schakels in de keten die de marges realiseren.”

‘Het lukt de Nederlandse telers nagenoeg niet om een fatsoenlijke boterham te verdienen. Telers verdienen niet veel aan de vaste contracten. Hierdoor kunnen ze niet innoveren en verduurzamen, en zal de aardappelteelt uiteindelijk ons land verlaten’

Beheer
WP Admin