Akkerbouw

Nieuws laatste update:15 jan 2016

Uienareaal groeit vooral in 'nieuwe' teeltgebieden

Uienzaadverkopers verwachten dit jaar een groei in het areaal uien, vooral in Groningen, Drenthe, Gelderland en Limburg. Ook het aandeel biologisch neemt, zeker in Flevoland, toe.

Hoewel de zaadbestellingen door het vertraagde voorgaande seizoen wat achter lopen, is al wel helder dat er groei in zit voor 2016. Niet zo vreemd, gezien de positieve marktstemming, ook voor de langere termijn.

Nieuwe teeltregio's

Zowel Hazera als Seminis en De Groot en Slot verwachten dat akkerbouwers meer uien willen inzaaien. Aangezien de traditionele teeltgebieden Flevoland en Zuidwest-Nederland, uien maximaal in de bouwplannen meedraaien, kan die groei voornamelijk plaatsvinden in relatief nieuwe teeltregio's. Die bevinden zich grofweg aan de oostzijde (van Noord tot Zuid) van Nederland. Nieuwe telers beginnen vaak met gele uien, omdat die wat sterker zijn dan rode.

Vraag naar vroege en late rassen

Waar Jaap Jonker van De Groot en Slot vraag waarneemt naar vroege rassen, ervaart Frank Druyff van Hazera juist meer animo voor een later ras. "Afgelopen seizoen pakte voor de vroege rassen niet altijd goed uit", legt Druyff uit. "Late rassen reageren sterker op wisselende weersomstandigheden."

Jonker ziet echter dat telers voor vroeg kiezen, nadat ze zijn geconfronteerd met een laat najaar in 2015. "Dat wordt vroegheid weer urgenter. Zeker op de zwaardere gronden zoals in Groningen, waar je het land op tijd klaar wilt hebben voor de winter." Dikker zaaien vervroegt ook, geeft Jonker aan.

Areaal biologisch groeit in Flevoland

Het areaal biologische uien groeit vooral in Flevoland. "Alleen al komend jaar zijn er 18 omschakelaars in die provincie", weet Jonker. "Die telen niet gelijk allemaal uien, maar het is wel een nieuw biologisch areaal. En prijstechnisch zijn biologische uien zeker interessant."

Ook bij Seminis komen de zaadbestellingen nu goed op gang, zegt Mees de Lorm. "Wij zien meer vraag naar nieuwe rassen voor kwaliteitsverbetering. Telers willen een goede bewaarbaarheid en huidkwaliteit."

Of registreer je om te kunnen reageren.