Akkerbouw

Nieuws 2600 x bekeken

Ruim 300 bietentelers haalden toewijzing 2015 niet

Ruim 300 bietentelers hebben hun toewijzing voor oogst 2015 niet vol kunnen leveren. Dat is vergelijkbaar met andere jaren, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie.

De bietenverwerker is een dochterbedrijf van coöperatie Cosun, waar 9.200 bietentelers lid van zijn.

Toewijzing op basis van geleverde bieten

Suiker Unie sloot eind december de bietencampagne af. De toewijzing voor teeltjaar 2016 is nu opnieuw berekend op basis van de werkelijke hoeveelheid geleverde bieten in 2015. Omdat 2015 in vrijwel alle gevallen wordt meegenomen in de berekening van de basisreferentie, is de toewijzing voor 2016 voor telers die onvoldoende bieten konden leveren iets verlaagd. Voor de rest van de telers verandert er vrijwel niets.

15% surplusbieten

Suiker Unie bepaalde al eerder dat telers bovenop de toewijzing voor 2016 (de quotumbieten) 15% surplusbieten mogen leveren. Daar betaalt Suiker Unie €25 per ton voor bij 16 procent suiker en een winbaarheid van 87 punten. Iedere teler kan via het Cosun-ledenportaal zien hoeveel ton quotumbieten en surplusbieten hij kan leveren voor oogst 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.